Koliko nam je gorivo bilo jeftinije ove godine?

Udruženje naftnih kompanija Srbije zatražilo je promenu akcizne politike, uz ocenu da bi gorivo u Srbiji bilo još jeftinije da akciza nije povećana ove godine.

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 07.12.2016.

12:37

Koliko nam je gorivo bilo jeftinije ove godine?
Foto: UNKS

Kako se navodi u saopštenju UNKS, u prvih deset meseci ove godine prosečne maloprodajne cene benzina su bile niže za oko 8, dizela za oko 10 i TNG-autogasa za oko 7 dinara po litri, od prošlogodišnjeg desetomesečnog proseka.

“Ne bi trebalo ispustiti iz vida da bi gorivo bilo još jeftinije da od 2016. nije povećana akciza: i to na dizel za 4 dinara po litri, benzin za 2 dinara i 50 para po litri i i TNG-autogas za dinar po kilogramu. S obzirom da je na taj način povećana i osnovica za obračun PDV-a i po tom osnovu je povećano državno učešće u ceni goriva”, upozorava UNKS.

Kako dodaju, po visini fiskalnih i parafiskalnih nameta koji opterećuju svaki litar goriva Srbija prednjači u odnosu na zemlje sa kojima se graniči, što stvara probleme i naftnim kompanijama zbog pada ukupnog prometa i državi zbog manjih fiskalnih prihoda.

Analize UNKS-a pokazuju da je izmena akcizne politike neophodna i da bi određenim merama naša zemlja mogla znatno da smanji kupovinu goriva u susednim zemljama, što je poslednjih godina ustaljena stanovnika pograničnih mesta, kao i da stvori pogodnosti koje bi vozače u tranzitu i domaće transportere na međunarodnim linijama privukle gorivo kupuju na benzinskim stanicama u Srbiji, piše u saopštenju.

UNKS je još jednom upozorilo nadležne na problem sivog tržišta koje, kako navode, postaje sve jača nelojalna konkurencija naftnim kompanijama koje posluju u skladu sa zakonom.
Foto: UNKS
Što se tiče cene sirove nafte, UNKS navodi da je već sada izvesno da prosečna cena u 2016. godini neće dostići, početkom godine procenjenu vrednost od 50 dolara za barel i njena prosečna cena trenutno je 44,4 dolara.

Prorosečna cena brenta 2015. je bila za oko 10 dolara viša, tačnije iznosila je 54,11 dolara za barel, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: