Srbija

Petak, 15.04.2016.

19:26

Sve što niste znali o Kuli Beograd/FOTO

Izgradnja Kule Beograd, najvišeg hotela i stambene zgrade u "Beogradu na vodi" i Srbiji, počela je danas polaganjem kamena temeljca.

Izvor: B92, Beobuild

Sve što niste znali o Kuli Beograd/FOTO
Foto: Belgrade Waterfront

Predviđeno je da ta zgrada ima oko 40 spratova i da bude viša od 160 metara, sa panoramskim pogledom na Savu, Kalemegdan i mostove.

Prema planu, ovaj objekat nalazi se na ukrštanju više saobraćajnih i pešačkih pravaca, a sa komercialno-uslužnim sadržajima u prizemnom delu izlaziće na regulacionu liniju šetalista. Na proširenoj osnovi komercijalne namene uzdizala bi se 40 spratova visoka hotelsko-stambena kula.
Foto: Belgrade Waterfront
Postolje kule ima dva nivoa i pretežno će služiti kao podrška hotelskoj funkciji, uz komercijalne sadržaje lokala i restorana u delu koji gleda na reku. Prvih devet spratova kule biće hotel visoke kategorije, nakon čega ide tehnička etaža i potom 26 spratova stambenog prostora.
Foto: Beobuild
Na vrhu objekta planiran je vidikovac otvoren za javnost i turiste, a u podzemnom delu nalaziće se dvospratna podzemna garaža. Ukupna bruto površina objekta iznosi preko 65.000 m2, od čega se skoro 48.000 m2 nalazi u nadzemnom delu.
Foto: Beobuild
Najavljeno je da će hotel pripadati luksuznom lancu "St. Regis", a planirano je da ima 125 soba uz sve prateće sadržaje za ovu kategoriju objekta. U okviru horizontalnog postamenta kule nalaziće se hol za pristup hotelu, multifunkcionalna sala sa mogućnošću otvaranja ka spoljnom uređenju ("ballroom"), sale za sastanke i spa centar sa bazenom.
(Foto: Beobuild)
U okviru ove proširene baze nalaziće se i hol za pristup stambenom delu kule, kao i specijalna zatvorena pasarela koja će u nivou prvog sprata direktno povezati kulu sa susednim tržnim centrom. Komercijalni sadržaji nalaziće se i na poslednja dva sprata kule, gde su na 38. spratu planirana dva restorana, a na 39. spratu panoramski vidikovac sa zatvorenim delom i terasom. Sadržaji na vrhu kule biće dostupni putem dva specijalna dvoetažna lifta.
(Foto: Beobuild)
Kula Beograd ima pravougaonu osnovu sa blago zaobljenim uglovima i zarotiranim volumenom u dva pravca. Specifičnim oblikom volumena ciljaju se dinamične vizure, ali je ovakav oblik objekta istovremeno i aerodinamično rešenje otporu vetrovima. Prednost ovakve konfiguiracije je da vetru koji deluje na širokoj površini gornjeg dela kule, pruža otpor dugačka konstrukcija u osnovi. Fasada objekta će biti takozvana "zid-zavesa" sa konstrukcijom od aluminijumskih brisoleja i lameliranog stakla. Horizontalni volumen postolja kule zamišljen je sa arhitektonski upečatljivom nadstrešnicom koja će prekrivati kolske i pešačke prilaze. Stambena namena ovog objekta je možda bilo najveće izneneđenje ovog projekta, pogotovo imajući u vidu da se radi o centralnom objektu čitave reurbanizacije, piše portal Beobuild. Zanimljivo je da prva faza projekta "Beograd na vodi" uopšte ne podrazumeva izgradnju poslovnog prostora, a u najavljenim projektima prve faze apsolutno dominira stambena gradnja. To opisuje odmeren pristup investitora ka projektima većeg prinosa i bržeg povrata uloženih sredstava.

Kula će se graditi tri godine, a vrednost ove investicije mogla bi da dosegne blizu 90 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

18 h

Podeli: