Srpski softver "pretekao" maline, stigao do FBI

Softver je najbolji proizvod srpske privrede, čiji je izvoz pretekao maline, izjavio je Dušan Stojanović iz Ministarstva državne uprave I lokalne samouprave.

Srbija

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 11.02.2016.

10:37

Srpski softver
Foto: Thinkstock

Stojanović, koji je direktor Direkcije za elektronsku upravu tog ministarstva kaže da je najbolji primer uspešnosti to što softver na kojem je radilo sedam srpskih inženjera primenjuje i američki FBI.

“Reč je o softveru koju prepoznaje otiske prstiju”, rekao je Stojanović.

On je kazao da i Vlada Srbije radi na uvođenju digitalizacije i elektronskih servisa, i u tom smislu je okrenuta i prema građanima i privredi.

“Okrenuti smo i ka unutrašnjem uređenju države, što se vidi i kroz druge procese koji nisu samo vezani za elektronsku upravu”, rekao je on i dodao da je važno baviti se digitalizacijom poslovnih procesa.

“Već sada možemo da digitalizujemo svaki proces koji postoji i ima smisla”,” rekao je Stojanović.

Za razvoj informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji potrebna su veća ulaganja u infrastrukturu, jačanje javno-privatnog partnerstva i obrazovana radna snaga, rečeno je na predstavljanju izveštaja Svetske banke o razvoju digitalne dividende u 2016. godini.

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je da je potrebno sagledati na koji način Srbija može imati više koristi od primene novih tehnologija.

"Ključna poruka je da je potrebno više ulagati u infrastrukturu i promovisati javno-privatno partnerstvo", istakao je on i dodao da nije dovoljno samo ulaganja u telekomunikacije i liberalizaciju tržišta.

“Videli smo obećavajuće pilot projkte ali želimo da vidimo napredak u ovoj oblasti”, kazao je Verheijen.

Prema njegovim rečima, potrebno je unapredjenje poslovnog okruženja i usavršavanje obrazovanja, jer zemlje koje više ulažu u digitalne tehnologije ostvaruju veći rast i razvoj.

"Srbija je na dobrom putu da počne da koristi benefite od digitalnih tehnologija", rekao je on.

Kao dobar primer naveo je onlajn prijavljivanje beba nakon rodjenja i izdavanje elektronskih gradjevinskih dozvola i dodao da je potrebno više takvih servisa.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da digitalna ekonomija ima veliki značaj za građjane, privredu i državu jer otvara nova radna mesta.

On je naveo da je Srbija na 77. mestu od 143 zemlje na listi Sveskog ekonomskog foruma po infrastrukturi informaciono-komunikacionih tehnologija i obrazovanju radne snage.

"To je dobra pozicija za našu zemlju u odnosu na ovaj stepen razvoja", rekao je on.

Problem je, kako smatra, nedovoljno digitalizovana država a rešenje je u razvoju e-uprave.

Čadež je ocenio i da raste učešće IT sektora u izvozu usluga i dodao da su potrebne podsticajne mere za jačanje tog sektora i njegovo bolje pozicioniranje u svetu.

Šef Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen izjavio je na predstavljanju izveštaja te međunarodne finansijske institucije “Svetski izveštaj o razvoju 2016: Digitalne dividende” da je Srbija na dobrom putu da počne da ima koristi od digitalne tehnolohije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: