Kirbi: Rizikujte, radite kod privatnika

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi rekao je da Srbija treba da nastavi započete reforme i da stvori snažnu osnovu na kojoj će privatne firme funkcionisati.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 06.10.2015.

17:26

Default images
Foto: Tanjug

Vlada Srbije ne može biti ta koja će uvek biti glavni pokretač u obezbeđivanju radnih mesta, rekao je Kirbi novinarima na Ekonomskom fakultetu, gde je održao predavanje o ekonomiji Srbije, kome su prisustvovali studenti, profesori i privrednici iz ovog dela Srbije.

"Ovo je delom i odgovornost svakog građanina u Srbiji, koji treba da budu odvažni i da preuzmu rizik rada u privatnim firmama", rekao je Kirbi.

On je naveo da Srbija sve više pažnje poklanja fiskalnoj politici i da su usvojeni neki važni zakoni kao što su o radu, građevinskim dozvolama, bankrotstvu.

Kirbi je rekao da je počeo proces zatvaranja preduzeća u državnom vlasništvu, koja su stalno izvlačila novac od vlade.

Prema njegovim rečima, razmišlja se i o nekim drugim koracima kao što je investiranje u infrastrukturu, što je jako korisno.

Američki ambasador je istakao da treba da se formira snažna pravna osnova radi efikasnijeg pravosuđa, a to je istovremeno i Poglavlje 23 u pregovorima sa EU.

Kirbi je na predavanju rekao da je impresioniran koracima koje je Vlada Srbije napravila u normalizaciji regionalnih odnosa, reformisanju ekonomije i napretku ka EU.

On je rekao da je ekonomija Srbije na početku njegovog mandata bila u teškoj situaciji i da je zatim srpska ekonomija napredovala.

Kirbi je na predavanju govorio o suzbijanju korupcije i o naporima vlade u povećanju naplate poreza.

Sprovođenje reformi nije lak zadatak, rekao je Kirbi i dodao da ga to podseća na vežbanje u teretani.

"Vratiti se u kondiciju posle mnogo meseci, deluje obeshrabrujuće. Prvih par nedelja su bolne, ali se uskoro telo navikne", kazao je Kirbi i napomenuo kako je bio svedok da Srbija postepeno prihvata ovaj koncept "fitnesa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: