Brisel dao signal vlastima u BiH da konačno uzmu 250 miliona evra

EU je otkočila proces pregovora s institucijama kBiH ako bi bili nastavljeni, ali je na vlastima da sada dogovore i usaglase raspodelu novca.

Region

Izvor: B92

Petak, 18.09.2020.

11:57

Brisel dao signal vlastima u BiH da konačno uzmu 250 miliona evra
Foto: Depositphotos, pajche

Delagacije EU odgovorila je bosanskohercegovačkim vlastima na primedbe koje su dostavljene krajem jula na tekst memoranduma i sporazuma o makroekonomskoj pomoći u iznosu od 250 miliona evra.

Kako saznaje Dnevni avaz, EU je otkočila proces pregovora s bosanskohercegovačkim institucijama kako bi bili nastavljeni, ali je na tamošnjim vlastima da sada dogovore i usaglase raspodjelu ovog novca, tačnije na entitetima i Brčko distriktu.

Primedbe su uputili entiteti i Brčko distrikt, koji traži da im se, umesto jedan posto, dodeli dva posto pomoći.

Prema informacijama „Avaza“, raspodela pomoći od EU zamišljena je kao ona od MMF-a, po principu da FBiH pripadne 61,5 posto, RS 37,5, a Brčko distriktu jedan posto.

Ali, zbog tromosti bosanskohercegovačkih vlasti, neusklađenosti, ovaj novac još nije postao operativan, a namenjen je pomoći državama u vreme pandemije koronavirusa i već je skoro pa isplaniran u budžetima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: