Hrvatska ne odustaje: Hoće samo F-16 i zna od koga

Posle neuspele nabavke izraelskog aviona F-16 Barak, Hrvatska se okrenula pregovorima za nabavku istog tipa letelica sa SAD.

Region

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2019.

12:33

Hrvatska ne odustaje: Hoće samo F-16 i zna od koga
Foto: Thinkstock

Minstar odbrane Damir Krističević kaže da Hrvatska ne odustaje od "borbenog sokola". U igri je nabavka šest novih supersoničnih aviona F16F-16 (block 50/52 ili block 70/72), koji bi ovu zemlju koštali između 600 i 800 miliona evra, prenosi Jutarnji.hr.

"Ako me pitate koji je to model, to je platforma F-16. Želio bih da tu budu novi avioni, da to bude manje komada, no moramo biti odgovorni prema novcu poreskih obveznika. Verujem da će i naš partner, SAD, učiniti sve da Hrvatskoj dao najbolju ponudu", kazao je Krstičević.

U paket bi bili uključeno naoružanje, logistika, obuka i prilagođavanje infrastrukture. Kako navodi Jutarnji list, pregovori s Amerikancima mogli bi da se završe do kraja godine, što, naravno, znači i dobijanje potrebnih dozvola i potpisivanje ugovora.

Kolika bi konačna cena bila sa preciznošću se ne može utvrditi. Sjedinjene Države su 2017. godine Hrvatskoj dale ponudu za 12 novih F-16 blok 70/72, a cena je bila oko 9,5 milijardi kuna. Ali sada je teško govoriti da bi cena za šest komada tog modela bila upola manja. U direktnim razgovorima cena i paket opreme formira se od države do države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: