"Radnici nisu jeftini, ali premijer to ne razume"

Branko Roglić, vlasnik kompanije Orbiko, komentarisao je paket poreske reforme, za koju Vlada Hrvatske kaže da joj je cilj rasterećenje građana i preduzetnika.

Region

Izvor: B92

Petak, 28.09.2018.

11:30

Foto: Thinkstock

Roglić, vlasnik kompanije koja posluje u 20 zemalja i zapošljava više od 6.000 radnika, ističe da su delovi reforme čista kozmetika.

"Reforma ima dobar pravac, ali, da se izrazim slikovito, ovo je lečenje raka – kamilicom. Da bi se ekonomija ozbiljno rasteretila treba smanjiti cenu države, troškove države. A to se može učiniti ako se uđe u broj županija, opština, ako se ukine deo državnih agencija i sve ono što čini trošak države. Takođe treba ukinuti kojekakve parafiskalne namete", rekao je Roglić za Net.hr.

Nije saglasan s izjavom premijera Andreja Plenkovića, da je u Hrvatskoj jeftina radna snaga te da to može biti podsticaj za investitore.

"To je pogrešno. Prvo, ako je radnik jeftin, ne znači da je produktivan. Slabo plaćeni radnici ne jamče produktivnost i konkurentnost na svetskom tržištu. Osim toga, ono što on vidi kao malu radničku neto platu ne znači da je mali trošak za poslodavca. Poslodavac gleda bruto platu, a zahvaljujući svim nametima, radnici uopšte nisu tako jeftini kako se premijeru čini. Žalosno je da oni dobijaju malo, ali moglo bi biti više kada bi se nameti skinuli. Preduzetništvo je za mene pre svega briga za čoveka, ja želim da ti nameti budu manji, da bi plate bile više, da bi radnici bili zadovoljniji. Jer samo zadovoljan radnik može učestvovati u razvoju kompanije. Ljudski kapital je najvažniji", rekao je Roglić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: