"Srbija ima preduslov, teritorija u zaštićenoj zoni"

Srbija ima povoljan geografski i klimatski preduslov da razvija organsku proizvodnju jer je sedam odsto teritorije u zaštićenoj zoni.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2018.

13:24

Foto: Thinkstock

To je rekao državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević.

On je na međunarodnoj konferenciji o organskoj proizvodnji u Beogradu rekao da je takva proizvodnja moguća na zemljištu drugog i trećeg stepena zaštite.

"U svetu i u Srbiji raste interesovanje za povećanu organsku proizvodnju i potrošnju", rekao je Stanojević.

Direktor sektora za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Veljko Jovanović rekao je da se Srbija najviše bavi organskom proizvodnjom žitarica i prodaje ih kao sirovine, "što nije dobro jer bi preradom i izvozom gotovih proizvoda zarada bila veća".

"Najveći potencijali za organsku proizvodnju su u voćarstvu i lekovitom bilju koje raste u zaštićenom području", rekao je Jovanović.

Istakao je da je organska proizvodnja u Srbiji još na nivou statističke greške jer se uzgaja na svega 0,4 odsto poljoprivrednih površina za razliku od zemalja koje su je raširile i na 20 odsto obradivih površina.

"Vrednost izvezenih organskih proizvoda je 20 miliona evra", rekao je Jovanović i dodao da je nedavno uz pomoć Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) uspostavljen kontakt sa 400 kompanija u Nemačkoj, pa se očekuje da ta saradnja podstakne proizvođu i izvoz iz Srbije.

Predstavnik GIZ-a Tomislav Knežević rekao je da je ta organizacija "prepoznala potencijale za rast organske proizvodnje u Srbiji zbog čega i pomaže njen razvoj".

"Rezultat te podrške, posle osam godina, je da je organska proizvodnja u Srbiji sa 6.000 hektara povećana na 15.000, a broj proizvođača sa 1.000 na 3.500", rekao je Knežević.

Dodao je da GIZ u poslednje dve godine uglavnom podržava izvoz i povezivanje nemačkih i srpskih kompanija.

U Nemačkoj se srpski organski proizvodi prepoznaju, kako je rekao, kao ukusni i kvalitetni.

Predstavnik firme Ecoagri Srbija Vladimir Babić rekao je da ta firma proizvodi organske žitarice na 2.000 hektara kod Bele Crkve i 95 odsto izvozi u Švajcarsku i Nemačku, a tek od nedavno je počela da prerađuje te sirovine i izvozi ih.

"Organska proizvodnja nije moguća bez ozbiljne podrške države koja je i sada subvencioniše, ali samo do 20 hektara", rekao je Babić i upozorio da zbog toga ozbiljni proizvođači organske hrane u Srbiji gase proizvodnju.

Babić je rekao da je profitabilnost te proizvodnje niska i da njihova firma opstaje zahvaljujući podršci stranih partnera i činjenici da koriste zemlju niskog kvaliteta.

"Organska proizvođa u Srbiji je više kuriozitet nego ozbiljna proizvodnja", rekao je Babić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

7 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: