Nova era: Ugrađuju čipove radnicima

Radnicima u jednom švedskom poslovnom bloku ponuđeno je da ugrade čip ispod kože umesto da koriste identifikacione kartice.

Izvor: B92

Subota, 31.01.2015.

10:24

Default images

Foto: UCL Mathematical and Physical Science/Flickr.com Takozvani RFID čipovi (radio-frequency identification) guraju se ispod kože na ruci, a onda se mogu koristiti za, na primer, otvaranje vrata ili korišćenje štampača.

Čipovi su ponuđeni za 400 osoba koji su se prijavili u hi-tech poslovni blok “Epicentar” u Švedskoj.

Prema rečima reportera BBC koji je probao ovaj eksperiment, ugradnja čipa jednaka je bolu od injekcije, a posle ugradnje čipa veličine zrna pirinča, stavljen mu je flaster preko ruke.

Oni koji su osmislili čipove nadaju se da će to postati uobičajena praksa i da će ljudi početi da koriste za kupovinu sendviča u kantini, ili čak za menjanje lozinki i PIN-a za kompjutere.

Takođe, moguće ih je progamirati tako da budu povezani s aplikacijama na smartfonovima.

“Želimo potpuno da primenimo ovu tehnologiju pre nego što nam pristupe velike kompanije ili Vlade koje će imati potrebu za čipovanjem, bilo da je reč o poreskom čipu, Gugl čipu ili Fejsbuk čipu”, rekao je Hanes Sjoblad iz kompanije koja proizvodi mikročipove.

Sve kancelarije u Epicentru biće opremljene Majkrosoftovom tehnologijom koja će menadžment obaveštavati kada je vreme za zalivanje biljaka i slično.

Epicentar je sagradila švedska firma AMF Fastigheter,a u njoj će biti smeštene i kancelarije Gugla i Majkrosofta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

131 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: