Južni tok za sada ide kroz Srbiju

Pripreme za gradnju srpske deonice Južnog toka teku po planu i rano je da se spekuliše o bilo kakvim novim potencijalnim trasama, rečeno je Tanjugu u Gaspromu.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.08.2014.

18:03

Default images

"Rano je da se spekuliše o potencijalnim novim trasama Južnog toka, jer su razgovori o regulatornim pitanjima vezanim za taj projekat na raznim lokalnim i evropskim nivoima još u toku", kažu u Gaspromu, odgovarajući na pitanje da li postoji mogućnost da Južni tok zaobiđe Srbiju.

Kompanija Južni tok d.o.o, kako ističu, nadgleda gradnju srpskog dela gasovoda i pripreme za gradnju se sprovode prema planu.

"Trasa Južnog toka odabrana je nakon nekoliko godina detaljnog geološkog, geofizickog i ekonomskog istraživanja. Odabrana trasa pokazala se kao najodrživija po komercijalnim, ekološkim, socio-ekonomskim i tehnickim kriterijumima", kažu u Gaspromu.

Pojedini srpski mediji, pozivajući se na ruski portal "Vzgljad" (Pogled), preneli su da bi gasovod Južni tok, umesto kroz Bugarsku i Srbiju, mogao da ide preko Turske i Grčke, do Italije i Austrije, ako Bugarska nastavi da ometa izgradnju tog gasovoda.

Na pitanje da li obustava radova na Južnom toku kroz Bugarsku može uticati na kasnjenje radova u Srbiji, u ruskoj kompaniji navode da je "rano da se govori o mogućim značajnim odlaganjima gradnje tako velikog i kompleksnog projekta", i ponavljaju da se pripreme za gradnju srpske deonice gasovoda sprovode prema planu.

Bugarsko MInistarstvo za ekonomiju i energetiku u ponedeljak je odlučilo da svi radovi na projektu gasovoda Južni tok budu obustavljeni, sve dok projekat ne bude u potpunosti usaglašen sa evropskim propisima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: