Minimalac ostaje najniži na svetu

Vlada Srbije odlučila je danas da minimalna zarada bez poreza i doprinosa ostane 115 dinara po radnom satu.

Izvor: B92

Petak, 18.07.2014.

10:44

Default images

Taj iznos važiće od jula do decembra ove godine, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Iznos minimalca od 115 dinara po radnom času nije povećan duže od dve godine, što znači da će radnici u Srbiji, sa ovim poslednjim produženjem važenja, skoro tri godine dobijati isti iznos minimalne zarade.

Sadašnja minimalna cena rada u Srbiji od 115 dinara na sat bez doprinosa najniža je zakonom garantovana minimalna cena rada na svetu.

Poslednje povećanje "minimalca" bilo je 1. aprila 2012. godine - sa 102 na 115 dinara.

Utvrđivanje minimalne cene rada je u resoru Socijalno-ekonomskog saveta, ali zbog blokade rada tog tela, minimalac u Srbiji već u nekoliko navrata određivala je Vlada Srbije.

Minimalna cena rada trebalo bi da bude formirana kao konsenzus socijalnih partnera – sindikata, poslodavaca i Vlade Srbije unutar Socijalno-ekonomskog saveta, ali je u odsustvu dogovora tu ulogu poslednje dve godine preuzela Vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: