"Privatnici ovo neće preživeti"

U poslednje dve nedelje na adrese hiljada paušalnih poreskih obveznika u Srbiji stižu nova poreska rešenja s porezom uvećanim u rasponu do 50 do 150 procenata.

Izvor: B92

Četvrtak, 05.06.2014.

10:21

Default images

Unija poslodavaca Srbije upozorila je Vladu Srbije i najširu javnost na to da će takva politika povećanja opterećenja privrede naterati hiljade malih privrednika da zatvore svoje firme i radnje i nastave da rade u sivoj ekonomiji.

"Serviserima klima-uređaja u Beogradu i Vojvodini porez je povećan sto posto. Enormno povećanje zadesilo je i prevoznike u drumskom saobraćaju koji imaju kamione, kombije, takođe i zanatlije, sve koji se bave uslužnim delatnostima...", kaže direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić. Na primer, kako kaže, ako je zanatlija imao radnju s jednim zaposlenim, u zavisnosti od opštine, plaćao je mesečno na ime poreza i doprinosa od 27.000 do 43.000 dinara, a sada će plaćati dvostruko. Najgore je u siromašnim opštinama jer, iako je tamo porez bio manji, i cene usluga znatno su niže zbog niže kupovne moći.

"Mnogima od njih ne preostaje ništa drugo već da ugase legalne poslove i pređu u crnu zonu", kaže Rajić, navodeći da su u Srbiji, od ukupnog broja privrednih subjekata, dve trećine paušalci koji ne ostvaruju godišnji promet veći od osam miliona dinara, i ne ulaze u sistem PDV-a.

Istovremeno, na terenu, u gradovima i opštinama Srbije ne radi se ništa da se smanji već visok nivo sive ekonomije i rada na crno, ocenjuje on, i napominje da se i dalje svakog dana preko carinskih prelaza ilegalno ulazi ogromna količina robe koja se distribuira crnim kanalima, čime se smanjuje promet firmama i radnjama koje legalno rade i plaćaju poreze, doprinose i desetina različitih naknada i taksa državi i lokalnim samoupravama.

"U nekim gradovima Srbije čak postoje slučajevi da se privrednicima koji javno u medijima govore o švercu i sivoj ekonomiji razbijaju prozori na radnjama i preti njihovim porodicama", naglašava Rajić.

Unija poslodavaca Srbije otvoreno je upitala predstavnike vlasti da li je u Srbiji ponovo došlo vreme, kao devedesetih godina prošlog veka, u kojem će se većina privredne aktivnosti prebaciti u sive kanale i u kojem ćemo svojoj deci koja završe škole, kao dobro roditelji, morati da savetujemo da beže iz Srbije u neku uređenu zemlju u kojoj se pošten rad i odgovorno ponašanje prema svojoj državi više cene.

Dok aktuelni premijer i članovi njegovog kabineta najavljuju novu ekonomsku politiku i pomoć privatnom sektoru, poreske uprave udvostručuju paušalne poreze, a porez na imovinu je pre nekoliko meseci podignut prosečno 400 do 500 odsto, zavisno od gradova i opština, podsećaju iz UPS-a, uz upozorenje na to da će ozbiljna posledica podizanja poreza na imovinu nastupiti u smanjenoj tražnji za zemljištem i nepokretnostima jer se ne isplati kupovati zemlju i nepokretnosti s ovako visokim porezima na imovinu u državi u kojoj stalno pada promet u trgovini, a kupovna moć je niska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

155 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: