Nudio im put u EU, seljaci odbili

Miladin Solujić (63) iz takovskog sela Beršići pokušao je da o svom trošku organizje sedmodnevno putovanje za veću grupu seljaka u zemlje Evropske unje.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.08.2013.

10:31

Default images

Međutim, nije bilo zainteresovanih.

On ima sopstvenu firmu u Dankeru na La Manašu i želeo je da takovskim seljacima, među kojima je odrastao, pokaže kako svet radi i organizuje poljoprivrednu proizvodnju i od toga zarađuje velike pare, ali niko od poljoprivrednika nije mogao da odstustvuje najmanje nedelju dana.

Za agenciju Beta je izjavio da je razočaran nepreduzetničkim ponašanjem poljoprivrednika koji imaju sredstva i žele da razviju izvozni biznis hrane, ali ne žele da se opredele za određenu delatnost, ocenivši da zbog prakse "od svega pomalo" ostaje i mala zarada.

"Želeo sam da finansiram posete firmama i poljoprivrednim gazdinstvima u nekoliko zemalja i svi su izrazili želju a kada je trebalo da se prijave svi su rekli da je mnogo sedam dana i da imaju posla na usitnjenim imanjima, a sa time se ne ide u EU", kazao je Solujić.

On je istakao da se u tom kraju proizvodi hrana izvanrednog kvaliteta, ali u malim količinama i na rascepkanim imanjima, što ne donosi dohodak i strani kupac neće ni da razgovara o takvoj saradnji.

Solujić smatra da je neophodno promeniti naviku kod seljaka u brdsko-planinskom kraju, da "svaštarenje" omogućava samo preživaljavanje, i da se koristi ono što je priroda podarila sa opredeljenjem na specijalizovanu proizvodnju koja donosi pare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: