Povećan uvoz svinjetine četiri puta

U Srbiju je 2012. godine uvezeno 11.000 tona svinjskog mesa, što je skoro četiri puta više nego prethodne godine, izjavio je savetnik u PKS Nenad Budimović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.03.2013.

15:14

Default images

Taj parametar govori da dosta uvezene robe odlazi u preradu, odnosno u klanične proizvode, rekao je Budimović, napomenuvši da je vrednost lanjskog uvoza svinjetine bila 30 miliona dolara.

"Devedeset i više odsto mesa uvozi se iz EU - Austrije, Nemačke, Španije, Francuske, Poljske, Madjarske... " kazao je taj stručnjak i dodao da je uvoz živinskog i govedjeg mesa u Srbiji bio značajno manji uvoza od svinjskog mesa.

On je objasnio da je uvoz mesa povećan zato što imamo trend pada broja grla u stočarstvu, samim tim i proizvodnji mesa, ali i zbog ponude i potražnje, jer nabavljamo sirovinu jeftinije i koristimo je za proizvode na domaćem tržištu.

Budimović je rekao i da ne može da potvrdi pojedine navode da se uvezeno smrznuto meso deklariše kao sveže i takvo prodaje u trgovinama.

"Od ukupnog uvoza, veći deo je smrznuto meso, što govori da to meso ide u preradu", rekao je Budimović.

On je naglasio i da "nije ništa posebno" i ako se uveze sveže smrznuto meso i potom odledi i prodaje, samo ga ne treba više puta zamrzavati i odmrzavati, i cena takve robe treba da bude niža.

Budimović je ukazao da se uvoze uglavnom niže kategorije mesa, koje služe za preradu i zato se uvoze zamrznute, kako bi mogle postepeno da se koriste.

U 2012. godini u Srbiji proizvedeno je 9.796 tona svežeg govedjeg i telećeg mesa, 35.956 tona svežeg svinjskog mesa, 237 tona jagnjećeg i ovčijeg mesa, kao i 33.957 tona živinskog mesa.

Proizvedeno je i 55.094 tona kobasičarskih proizvoda, 22.883 tone trajnih mesnih konzervi i 3.078 tona polutrajnih mesnih konzervi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: