Tadić: Srbi iz dijaspore, ulažite

Predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je danas Srbe u dijaspori da se vrate u maticu i zarađeni novac ulože u porodične biznise.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 31.03.2012.

13:43

Default images

Tadić je, prilikom posete preduzeću "Mlinpek-Plažane", koje je pre 13 godina osnovao povratnik iz Francuske Miodrag Jović, istakao da bi voleo da i drugi Srbi u dijaspori krenu njegovim stopama i nastave svoj posao u Srbiji.

"Time niste na teretu države, već svojim privatim preduzetništvom doprinosite razvoju društva i države. To je nešto što treba da se podrži", rekao je Tadić. Predsednik Srbije je istakao da je istorija porodice Jović zanimljiva, budući da je u dve generacije u inostranstvu uspela da sačuva svoj jezik i kulturu, kao i želju da se vrati u postojbinu i uloži u njen razvoj.

Jović je rekao da se sa porodicom vratio u Srbiju jer nisu hteli da u Francuskoj izgube svoje korene. "Mi smo povratnici iz Francuske, tri generacije koje su radile u inostranstvu su uložile novac u ovo preduzeće", rekao je on.

Vlasnik preduzeća "Mlinpek-Plažane" izjavio je da je potrebno da država podstiče otvaranje malih i srednjih preduzeća i privuče ljude iz dijaspore da ulažu u Srbiju tako što će pojednostaviti administrativne procedure za otvaranje firmi i poslovanje.

"Ljudima iz dijaspore finansijska pomoć nije potrebna, ali je problem komplikovana administracija, a takođe bi bilo dobro da svi preduzetnici budu u istoj ravni, odnosno da svi plaćamo obaveze i prijavljujemo radnike, a da tržišna utakmica bude jednaka za sve, kako male tako i velike preduzetnike", rekao je Jović, koji je posao pokrenuo kapitalom zarađenim u inostranstvu.

Prema njegovom uverenju, od porodičnog biznisa u Srbiji se može živeti solidno, a problemi mogu da se reše striktnijim sprovođenjem zakona, tako što bi se efikasnijim učinio sistem naplate i suzbio privredni kriminal koji, kako je rekao, "topi dobra preduzeća".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

73 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: