Šoškić: Trošićemo samo što zaradimo

Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoskić kaže da će 2012. biti izazovna godina i da neće moći da se troši više od onoga što se stvori.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 28.12.2011.

15:08

Default images

Guverner kaže da će najveći izazovi u 2012. godini biti postizanje željenog nivoa privrednog rasta i zaposlenosti, posebno imajući u vidu probleme u evrozoni koji mogu uticati na ekonomsku aktivnost i uslove finansiranja javnog duga Srbije.

Upitan šta bi građani trebalo da očekuju u 2012. Šoškić je istakao da bi trebalo da budu svesni situacije u kojoj se država nalazi i da smo u "bolnom periodu", jer Srbija postepeno dolazi u situaciju da troši onoliko koliko stvara. Guverner je naveo da sledeće godine inflacija neće biti tema broj jedan jer će već u prvim mesecima naredne godine ući u granice cilja.

Guverner je naveo da NBS očekuje snažan pad međugodišnje inflacije u prvom tromesečju 2012. i njen povratak u granice cilja do marta, nakon čega bi trebalo da ostane na niskom ciljanom nivou.

Prema projekciji NBS, inflacija u Srbiji na kraju marta 2012. biće ispod 5,7 odsto, a cilj za kraj naredne godine je četiri odsto plus minus 1,5 odsto.

On je procenio da će pad inflacije i smanjenje referentne kamatne stope doprineti daljem smanjivanju nivoa kamatnih stopa u Srbiji što će imati pozitivan uticaj na ekonomsku aktivnost i zaposlenost.

"Stabilnost finansijskog sistema je očuvana i pojačana uvođenjem nove i naprednije regulative za upravljanje rizicima banaka (Bazel 2) i dodatnog jačanja domaćeg bankarskog sektora kroz dokapitalizaciju", rekao je Šoškić.

Šoškić je rekao da devizna štednja u Srbiji i devizne rezerve trenutno iznose rekordnih 7,6 milijardi evra, odnosno 11,5 milijardi evra.

Kontinuirani pad međugodišnje inflacije, devizne rezerve zemlje na istorijski najvišem nivou i dinar kao jedna od najstabilnijih valuta u regionu, neki su od rezultata rada NBS u 2011 godini koje je istakao guverner.
Ukazujući da na NBS nema političkih pritisaka, guverner je izrazio očekivanje da će tako biti i u narednom periodu. On je istakao da to ne znači da centralna banka nije spremna da učestvuje u debati sa ostalim akterima na ekonomskoj sceni Srbije. Na pitanje da li bi činjenica da je 2012. izborna godina mogla uticati i na povećanu potrošnju, Šoškić je istakao da bi Srbija trebalo da teži "takvom privrednom i finansijskom sistemu u kome politički ciklusi neće kreirati nestabilnosti" i izrazio uverenje da u tom pravcu naša zemlja ide.

Govoreći o stalnim apelima da NBS preduzme mere koje bi pomogle privredi, on je ukazao da centralna banka u narednom periodu očekuje prostor za dalju relaksaciju monetarne politike, ističući da je podizanje ukupnih uslova privredjivanja u Srbiji zajednički posao različitih državnih organa i da se mora znati šta je čija nadležnost.

Šoškić je napomenuo i da bi, u slučaju da projekcije ekonomskog rasta u narednoj godini ne budu ostvarene, to moglo da utiče i na planiranu visinu budžetskih prihoda u narednoj godini, na šta je ukazao i Fiskalni savet.

Javni dug Srbije je na gornjoj granici dozvoljenog nivoa, naveo je on i dodao da je postavljena granica od 45 odsto BDP-a dobro izvagana i i da preko nje ne treba prelaziti, iako kriterijumi iz Mastrihta dozvoljavaju zaduživanje i do 60 odsto BDP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: