Banke od marta kontrolišu doprinose

Do marta iduće godine biće odložena primena propisa po kojima će banke moći da obustave isplatu zarada ukoliko poslodavci ne uplate poreze i doprinose.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 20.12.2011.

16:52

Default images

Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da je kratak rok da bi banke od januara mogle da primenjuju nove propise koji se odnose na uplate poreza i doprinosa.

Cvetković je naveo da zakon nije dobro protumačen i da banke mogu dobrovoljno da odluče da li će da uđu u taj sistem, naglašavajući da to nije njihova obaveza, već stvar izbora.

On je objasnio da banke neće biti obavezne da obustavljaju isplatu zarada za zaposlene u firmama koje ne plaćaju poreze i doprinose, ali će imati zaradu ako prihvate nove poslove. Kontrolu uplata poreza i doprinosa, kako je rekao premijer, i dalje će obavljati Poreska uprava.

Vlada Srbije usvojila je u početkom decembra Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji kojima je, pored istovremene uplata zarada i poreza i doprinosa predviđena i jednostavnija procedura za reprogram poreskih obaveza i objavljivanje spiska najvećih dužnika.

Podaci Penzijsko-invalidskog fonda pokazuju, inače, da oko 40 odsto poslodavaca nije u zakonskom roku dostavilo dokaze o redovnoj isplati doprinosa za zaposlene tokom 2010. godine.

Od 215.000 poslodavaca dokaze o uplati doprinosa dostavilo je 130.000, odnosno približno 60 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: