Fudbaleru propao "poreski dribling"

Direktor jedne korporacije u Srbiji koji je prošle godine zaradio više od 13 miliona dinara "prevideo” je da mora da plati godišnji porez na dohodak.

Izvor: B92

Petak, 21.10.2011.

03:04

Default images

Zbog toga što nije Poreskoj upravi do 15. marta ove godine podneo prijavu za plaćanje poreza na dohodak protiv njega podneta prekršajna i krivična prijava.

On je samo jedan od 551 poreskog obveznika koji je pokušao da utaji porez time što nije podneo prijavu za plaćanje godišnjeg poreza na dohodak, za koji je limit prošle godine bio 1.702.800 dinara.

Kancelarijskom kontrolom poreznici su otkrili da prijavu za godišnji porez na dohodak nije podneo i jedan sportista koji je prošle godine zaradio 6,8 miliona dinara, jedan fudbaler i inženjer koji su kući poneli po 3,5 miliona dinara, kao i estradni umetnik s ukupnom zaradom od oko dva miliona dinara.

U Poreskoj upravi objašnjavaju da je ovde reč samo o uplatama koje se mogu videti preko računa ovih obveznika, odnosno koliko je njih primilo novac i na ruke.

Poreznici upozoravaju da nepodnošenje poreske prijave nije način da se izbegne plaćanje poreza, jer preko uplata na račun kancelarijska kontrola Poreske uprave lako ulazi u trag svakom ko pokuša da izbegne plaćanje nameta državi. Upravo je kancelarijskom kontrolom uplata i isplata s računa ovih 551 obveznika utvrđeno da su bili u obavezi da plate porez na dohodak, ali da nisu podneli ni poresku prijavu.

Poreskoj upravi ukupno je podneto 22.161 poreska prijava. Poreznici ne mogu da garantuju da će podatak od 551 „utajivač u pokušaju” biti i konačan, jer se provere još rade.

Najveći broj obveznika koji su pokušali da utaje porez tako što nisu podneli poresku prijavu su iz Novog Sada – 251, Beograda – 156, Kragujevca – 77, Niša – 67.

Poreznici podsećaju da se za utaju poreza veću od 150.000 dinara propisuje kazna zatvora od jedne do tri godine, kao i da će konačna odluka, o tome da li će svi oni koji su pokušali da izbegnu plaćanje nameta državi biti i kažnjeni, zavisiti i od odluke suda koji treba da utvrdi da li je postojala namera da se porez utaji ili ne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: