SNS: Srpska energetika u mraku

Srpska napredna stranka upozorila je da je energetski sektor u Srbiji zbog sistemske korupcije oštećen za 50 milijardi evra.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.06.2011.

14:54

Default images

"U Srbiji nema ni novih radna mesta niti investicije, zbog teške sistemske korupcije. Odgovornost snosi direktno predsednik Srbije Boris Tadić i Demokratska stranka", ocenila je član Predsedništva SNS-a Zorana Mihajlović.

Ona je, kako je navedeno u saopštenju SNS-a, zatražila od Vlade Srbije i Borisa Tadića "da objasni svoje veze sa energetskim tajkunima Vojinom Lazarevićem i Vukom Hamovićem". Prema računici SNS-a, energetski sektor je izgubio 20 milijardi evra kroz donacije, meke kredite i kredite, više od pet milijardi evra kroz rast cene električne energije za 600 odsto, cene gasa za 450 odsto i cene derivata za 500 odsto.

Kako se dalje navodi, taj sektor je ostao bez 1,5 milijardi evra godišnje kroz izgubljeni prihod zbog neizgrađenih elektrana u Srbiji i tri milijrdi evra godišnje na uvoz energije i energenata.

Energetski sektor je, kako piše u saopštenju, od izvoznika preko 20 odsto proizvodnje postao uvoznik, sa projekcijom da bude u deficitu preko 40 odsto do 2020. godine.

U saopštenju piše da je od direktnog kontakta i nabavke gasa od ruskog Gasproma, Srbija uvela trgovca posrednika, kojem energetski sektor godišnje daje pet odsto od vrednosti ugovora, ili preko 30 miliona evra.

Kako kažu u SNS-u, od dve rafinerije nafte koje ima, i koje je pomogla sa oko dve milijarde evra za osam godina, Srbija ima najviše cene derivata u regionu i najnekvalitetnije gorivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: