Plata u Srbiji vredi kao 1.100 EUR?

Saradnik Ekonomskog instituta iz Beograda Miladin Kovačević kaže da je, prema prvim statističkim procenama, rast BDP- a Srbije u 2010. godini iznosio 1,9 odsto.

Izvor: B92

Utorak, 08.02.2011.

23:57

Default images

On je izneo ličnu procenu da će rast privrede u ovoj godini premašiti tri odsto, koliko su zajedno prognozirali Međunarodni monetarni fond (MMF) i Vlada Srbije.

Kovačević je rekao da će rast privrede u 2011. godini biti veći od očekivanog zbog toga što će izvoz najviše "povući" razvoj, a industrijska proizvodnja će zaustaviti svoj pad.

Govoreći o visini plata u Srbiji, on je napomenuo da smo sa prosečnom zaradom od oko 350 evra pri dnu u poređenju sa regionom, ali da kada se decembarska zarada preračuna u evre prema paritetu kupovne moći, onda se vidi da 37 evra u Srbiji vredi kao 100 evra u EU, „po čemu je prosečna zarada u Srbiji jednaka 1.100 evra, što je tek nešto manje nego u Sloveniji“.

Prema njegovoj oceni kreditna aktivnost banaka će biti nastavljena i u ovoj godini što će takodje doprineti rastu BDP-ja Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

647 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: