Rumuni rade jer domaći ne žele

Kladovsko Brodogradilište Rajna-Dunav angažovalo je stotinak Rumuna, jer i pored stalno otvorenog konkursa i redovne plate nema zainteresovanih domaćih radnika.

Izvor: B92

Petak, 23.04.2010.

01:10

Default images

Da bi završili posao u roku, a do narednog marta treba da izgrade sedam brodova za holandskog partnera, u tom brodogradilištu morali su da angažuju radnu snagu "sa strane" jer za posao u ovoj firmi skoro da nema zainteresovanih i pored garantovane plate od 250 do 500 evra.

„Angažovanje radnika iz drugih naših brodogradilišta povećalo bi nam troškove zbog smeštaja, tako da nam je zapošljavanje radnika iz Rumunije, u čijim brodogradilištima trenutno nema mnogo posla, najpovoljnije rešenje. Oni svakodnevno prelaze državnu granicu, rade na novogradnji brodova, barži i tankera, a plaćeni su po kilogramu ugrađenog čelika u plovila“, kaže Željko Mijatović, tehnički direktor Brodogradilišta Rajna-Dunav.

On dodaje i da je kompaniji „cilj da zaposli mlade sa ovog područja, ali oni očigledno nisu zainteresovani za proizvodna zanimanja koja su nama potrebna. Na poslednji oglas za obuku petoro brodomontera i četvoro zavarivača javila su se samo trojica kandidata, a od šestorice koji su prošle godine završili obuku na posao su se javila samo dvojica“.

Služba za zapošljavanje organizuje svake godine prekvalifikaciju za mašinska zanimanja, po čijem završetku kandidati dobijaju atest s kojim mogu da rade i u inostranstvu. I za ovu obuku je malo zainteresovanih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: