Ruska ulaganja dve milijarde evra?

Ruska ulaganja u tri energetska projekta u Srbiji, predviđena nacrtom međudržavnog sporazuma, iznosila bi 2 milijarde evra.

Izvor: B92

Subota, 22.12.2007.

13:54

Default images

Nacrt sporazuma kojim Rusija Srbiji nudi zajedničku izgradnju dela gasovoda Južni potok kroz Srbiju i strateško partnerstvo u izgradnji podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru i u modernizaciji Naftne industrije Srbije, predviđa osnivanje tri zajedničke energetske kompanije u kojima bi Rusija imala po 51 posto vlasništva, a Srbija 49 posto.

Jedna kompanija bi bila zadužena za gradnju gasovoda Južni potok, i njime upravljala, druga bi poslovala skladištima prirodnog gasa, a treća Naftnom industrijom Srbije, piše energetski sajt Energoportal.

Ruski udeo, odnosno ulaganja, premašuju 2 milijarde evra. Jedan krak Južnog potoka išao bi prema Grčkoj, preciznije do Soluna.

Kako navodi taj sajt, Srbija za donošenje odluke o tome da li prihvata rusku ponudu od 11. decembra ove godine ima rok samo do 25. decembra.

Iako taj detalj do sada nije pominjan u javnosti, informacije iz Moskve kažu da je datum vrlo značajan jer je već sačinjen program potpisivanja dokumenata Rusije, Bugarske i Grčke za l8. januar iduće godine.

Tom činu će prisustvovati ruski predsednik Vladimir Putin, a ceremonija će se obaviti u Sofiji. Od odluke srpske vlade zavisi da li će u Sofiji biti i njen predsednik.

Šture informacije iz Beograda potvrđuju da se odluka ubrzano priprema i da je održano nekoliko sastanaka formirane radne grupe, koju predvodi premijer Vojislav Koštunica, a članovi su svi resorni ministri.

Nezvanično se saznaje da ima oponenata predloženom sporazumu i to iz jedne partije vladajuće koalicije, ali i da je većina za poštovanje rokova i prihvatanje sporazuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: