Amerika odgovorila na optužbe Evrope: Profitiramo? To je laž

Bela Kuća odbacila je optužbe da SAD profitiraju od drastičnog povećanja cena tečnog prirodnog gasa (LNG) koji isporučuje Evropi.

Izvor: B92

Utorak, 29.11.2022.

09:45

Amerika odgovorila na optužbe Evrope: Profitiramo? To je laž
Ilustracija: VladSV/Shutterstock

Zvaničnik američke administracije rekao je novinarima na konferencijskom pozivu da je ta tvrdnja laž i da Vašington isporučuje LNG Evropi kako bi joj pomogao da se pripremi za zimu, prenosi Indeks.

Naime, najveći deo LNG-a iz SAD se isporučuje po dugoročnim ugovorima sa stranim trgovinskim kompanijama, a među njima je i nekoliko evropskih kompanija koje potom gas preprodaju evropskim potrošačima, objasnio je on.

Evropske zemlje su u potrazi za energentima nakon što je Rusija prekinula isporuke kao odgovor na sankcije Zapada zbog sukoba sa Ukrajinom. LNG, duboko zamrznuti prirodni gas pod visokim pritiskom koji se transportuje brodovima u tečnom obliku, je jedna od alternativa. Za sada većina evropskih zemalja dobija LNG iz SAD.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek nedavno je optužio zemlje izvoznice LNG-a da podižu cene tečnog prirodnog gasa usred energetske krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: