Do kraja godine auto-putem od Čačka do Požege za 20 minuta

Pojačana je dinamika radova na izgradnji deonice auto-puta od Preljine do Požege.

Izvor: B92

Petak, 26.11.2021.

18:53

Do kraja godine auto-putem od Čačka do Požege za 20 minuta
Ilustracija: Shutterstock/Stockr

Kako se planira, do Nove godine će se auto-putem od Čačka do Požege stizati za 20 minuta.

Ovo je jako značajno, jer će se odmah nastaviti gradnja saobraćajnice prema Crnoj Gori i BiH.

Deonica od Preljine do Požege u stručnim krugovima važi za najzahtevniju na auto-putu "Miloš Veliki", podseća RTS.

Od ukupne dužine trase, oko 50 odsto su tuneli, mostovi, nadvožnjaci. Projektovana dužina deonice iznosi oko 30 kilometara.

U trupu auto-puta predviđeno je 30 mostova (ukupne dužine 6.500 metara, odnosno oko 3.250 metara auto-puta), šest nadvožnjaka u sklopu devijacija (ukupne dužine 555 metara), četiri nadvožnjaka u sklopu petlji (ukupne dužine 1.600 metara) i pet mostova van auto-puta (ukupne dužine 300 metara).

"Pa ako se uzme sad da putovanje između Požege i Čačka traje oko sat, sat i po, kada se završi auto-put stići će se za 20 minuta", kaže glavni projektant CIP-a Nevenka Đokić.

Tokom izgradnje auto-puta maksimalno se vodi računa o bezbednosti, a postavljaju se zaštitne ograde najvećeg kvaliteta. Najveća zaštita je na mostovima, a ograda može da izdrži i udar šlepera koji se kreće velikom brzinom i pod punim je teretom.

Sada je na gradilištu više od hiljadu radnika. Ovo je i najveći kamionski posao trenutno na Balkanu.

"Ovde svaki dan prođe preko hiljadu kamiona i ovo je signal da se približavamo kraju", tvrdi ministar infrastrukture Tomislav Momirović.

U Požegi projektovana deonica se nastavlja na deonicu Požega–Boljare, koja predstavlja auto-putnu vezu sa Crnom Gorom i čija se izrada idejnog projekta očekuje, i na deonicu Požega–Kotroman, koja predstavlja auto-putnu vezu sa Sarajevom i čije je projektovanje u toku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

20 h

Podeli: