Sreda, 26.05.2021.

14:15

BiH uzvraća udarac Hrvatskoj? "Recipročne mere na granici, letovati u domaćim odmaralištima"

Zamenik predsedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić prokomentarisao je nedavnu odluku Hrvatske.

Izvor: klix.ba

BiH uzvraća udarac Hrvatskoj?
Foto: Ahmed Elborollosy/Shutterstock

Reč je o odluci da teretni prevoznici neće moći da prevoze robu preko pet graničnih prelaza između Hrvatske i BiH.

"Odluka Republike Hrvatske da zatvori pet graničnih prelaza sa BiH, čime se nanosi direktna, i očito namerna, ekonomska šteta bh. privrednicima, koji svoje proizvode izvoze u EU, je poslednja u nizu pogrešnih i provokativnih aktivnosti kojima se dodatno usložnjavaju i pogoršavaju odnosi između BiH i Hrvatske", kaže Zvizdić za Klix.

On kaže da ne želi verovati, iako za takvo nešto postoje indicije, da ova jednostrana odluka, koja je u suprotnosti s Ugovorom BiH i Hrvatske o graničnim prelazima, kao i s odredbama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, ima i političku pozadinu i da predstavlja "novu" vrstu pritiska, ucene i mešanja u unutrašnje stvari BiH te smatra da nadležne institucije Bosne i Hercegovine treba hitno da preduzmu sledeće aktivnosti u cilju zaštite ekonomskog suvereniteta BiH. Zvizdić navodi i niz mera koje bi vlasti u BiH trebalo da preduzmu kao odgovor na meru Hrvatske:

1. "Pokrenuti recipročne pravne i ekonomske mere Bosne i Hercegovine prema pravnim i fizičkim osobama iz Republike Hrvatske. Utemeljenje imamo u priznatom načelu međunarodnog prava – načelu reciprociteta";

2. "Intenzivirati kampanju, posebno od privrednih komora na svim nivoima: 'Proizvodimo - kupujmo - izvozimo domaće', s posebnim naglaskom na imperativnu potrebu kupovine domaćih proizvoda i preporuka da se letuje u bosanskohercegovačkim odmaralištima".

3. "Ako izostane reakcija nadležnih tela EU, a međudržavni razgovori i zdrava logika ne daju brz i efikasan rezultat, onda imenovati agenta i pred međunarodnim arbitražama i sudovima pokrenuti tužbu Bosne i Hercegovine protiv Republike Hrvatske, što je u nadležnosti Predsedništva BiH."

"Na kraju, želim naglasiti da poštujem Republiku Hrvatsku kao zemlju punopravnu članicu EU i NATO saveza, susednu zemlju s kojom delimo oko 1.000 kilometara zajedničke granice, ali isto tako želim da istaknem da niko nema pravo da ponižava građane Bosne i Hercegovine i donosi jednostrane akte koji ugrožavaju mogućnost ekonomskog oporavka i razvoja BiH, posebno u periodu pandemije. Krajnje je vreme da naši susedi počnu da uvažavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, koji je međunarodno priznat i neupitan", zaključuje Zvizdić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: