Kako stvari stoje - zbogom malinarstvu

Kako stvari stoje, malinarstvu u BiH preti propast i mnogi proizvođači gase svoju proizvodnju.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.08.2018.

14:28

Kako stvari stoje - zbogom malinarstvu
Foto: Thinkstock

Kako i sami kažu, stanje u malinarstvu je sve gore iz godine u godinu. Brojni malinari gase proizvodnju zbog niske otkupne cene.

“Malinarstvo u RS i celoj BiH je pred gašenjem, ako nije već i ugašeno. Konkretno, u mom udruženju je 50 odsto ljudi uništilo zasade, a stanje nije puno bolje ni u udruženjima u FBiH”, rekao je za “Nezavisne” Aleksandar Stanić, predsednik Udruženja “Malinar” iz Kotor Varoša, i dodao da je otkupna cena maline 1,3 KM s tim da je, kako kaže, prva klasa maline marku i po.

Prema njegovim rečima, malinari bi bili zadovoljni cenom od tri KM, pa čak bi i cena od 2,5 KM bila “pokrivanje” troškova, a sve ispod toga je, ističe, veliki minus.

Muhamed Kevrić, proizvođač malina iz Čelića kod Tuzle, kazao je da je prekinuo branje svoje maline i ostavio da ih, kako kaže, “bere narod”.

“Imao sam dva dunuma maline, prošle godine sam dunum počupao, a i taj dunum što mi je ostao ću počupati, jer nemam ništa od tog, nikakvog računa više nemam”, rekao je Kevrić za “Nezavisne” i dodao da je otkupna cena koja je njemu ponuđena marku i 20 feninga za kilogram maline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: