"Plasman Srbije među 15 u Evropi signal investitorima"

To što se naša zemlja našla po prvi put na listi top 15 zemalja u Evropi po broju stranih direktnih investicija, snažan je signal globalnim investitorima.

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2018.

18:27

Foto: Thinkstock

To je rekao predsednik privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Prema rezultatima istraživanja o aktivnosti evropskog tržišta revizorsko-konsultantske kompanije Ernst and Young (EY), Srbija je prošle godine privukla 118 SDI projekata, za 157 odsto više u odnosu na 2016. godinu (46 projekata).

To je Srbiji omogućilo da napreduje za osam mesta na rang listi Evrope po broju SDI na 14. poziciju za 2017. godinu, navodi se u istraživanju EY "European Attractivenes s Survey 2018".

Čadež je za Tanjug rekao da su za Srbiju danas stigle dve važne vesti, jedna je istraživanje EY, a druga je analiza objavljena danas u nemačkom Berzanskom časopisu (Borsen-Zeitung) u kojoj se ocenjuje da je Srbija veoma dobro ekonomski napredovala u poslednje dve godine.

"Kada se nađete na listi među prvih 15 zemlja po privlačnjeu stranih direkrtnih investicija, to ne može da se ne primeti", kaže Čadež i ističe da obe vesti za Srbiju omogućavaju pre svega vidljivost naše zemlje za sve investitore u globalnoj ekonomiji.

Prošle godine, podseća predsednik PKS, bilo je 157 odsto više investicija u našoj zemlji nego 2016. godine.

Napominje da se mnogo toga uradilo na privlačenju stranih investitora kao i na poboljšanju poslovne klime, ambijenta i stabilnosti za poslovanje u Srbiji.

"To je ono što investitorima treba, predvidljivost", poručuje Čadež.

Kaže da se u proteklih pet godina radi na predvidljiv i odgovoran način i "da postoji zacrtana ekonomska politika, odgovorno ponašanje države i prema inevestitorima i prema budžetu i privatnom sektoru".

"Onda, naravno, imate takav rezultat", ističe Čadež i dodaje da je nemački časopis u današnjoj analizi naveo da je Sbija dobro napredovala u poslednje dve godine i da su to ilustrovali podacima.

Predsednik Privredne komore Srbije kaže da je veliku ulogu za ovakve rezultate "odigrao kabinet predsednika Vučića i Razvojna agencija Srbije koja zaista radi odlične stvari".

"Mi kao privredna Komora Srbije okupljamo privredni sektor i kompanije, idemo po svetu i lobiramo i tražimo investitore, ali oni posle isprate celu investiciju od početka do kraja i to u prvoj fazi kada je potrebna podrška institucija države", objašnjava Čadež.

Zahvaljujući stranim direktnim investicijama u Srbiji je u 2017. godini stvoreno više od 20.000 novih radnih mesta, pokazuje istraživanje EY.

Rezultati takođe ukazuju i na to da je region Centralne i Istočne Evrope drugi najpoželjniji region po broju SDI u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: