Vučić: Samo probajte da ne isplatite penzije...

Mandatar za sastav nove Vlade Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija imala vidljive koristi otkako je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Izvor: B92

Utorak, 09.08.2016.

15:01

Vučić: Samo probajte da ne isplatite penzije...
Foto: Tanjug

Prema njegovim rečima, i Sporazum o slobodnoj trgovini s Rusijom je doneo boljitak.

On je, u ekspozeu pred poslanicima Skupštine Srbije, rekao i da Srbija trenutno ima više stranih investicija u “part tajmu”, nego sve zemlje regiona zajedno.

“Za sve one koji su sumnjali imam jednostavan odgovor – samo pokušajte da jednom ne isplatite penzije za više od milion ljudi ili plate.. Da vas pitam - od koga ćete i kako uzeti za doprinose?"

Vučić je rekao i da je od 2008. godine prepolovljen trgovinski deficit sa EU.

"To samo pokazuje koliko smo imali pre svega investicija, naravno zabeležen je i napredak domaćih investitora“, rekao je on.

Mandatar je rekao da su regionalna i ekonomska stabilnost uslov za nove investicije, jer bez stabilnosti nema ni domaćih ulaganja.

Premijer je naveo da je u 2015. u Srbiju stiglo ukupno 2,11 milijardi investicija, a od toga je 72,4 odsto iz EU, odnosno 1,53 milijarde.

"O tome bi svi trebalo da povedu računa", rekao je on.

Pokrivenost izvoza uvozom u 2015. godini je bila 77,18 odsto, dok je u avgustu 2012. bila 59,68 odsto, a najviše su investicije iz EU koje su te proizvode ponovo izvozile u zemlje EU.

Prema Vučićevim rečima, glavni trgovinski partneri Srbije bili su na prvom mestu Italija, zatim Nemačka, a beleži se razmena i sa Rumunijom i Hrvatskom.

Najveći deficit u trgovini, kaže on, zabeležen je u trgovini s Kinom, zbog, kako je naveo, uvoza mobilnih telefona, a deficit s Rusijom zabeležen je zbog uvoza nafte.

"Srbija će u narednom periodu nastaviti da održava dobre ekonomske odnose i na drugim tržištima, kao što su UAE i zemlje BRIKS-a, ali i sa EU, Kinom...", rekao je on.

Vučić je podsetio da je u ovoj godini Srbija dobila veliku investiciju kineskog Hestila u Železaru Smederevo, a očekuje, kako je rekao, veći priliv investicija iz EU.

"Očekujemo još investicija iz EU i Rusije, a mi obezbeđujemo uređenost i unapređenje ambijenta za ulaganje", rekao je on.

Vučić je predstavljajući ekspoze,rekao i da svu dve kompanije zainteresovane za Aerodrom "Nikola Tesla".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: