Stanovi u EU prenaseljeni i skupi

U Evropskoj uniji je tokom 2020. godine 17,5 odsto stanovništva živelo u prenaseljenim domaćinstvima.

Izvor: B92

Nedelja, 19.06.2022.

16:46

Stanovi u EU prenaseljeni i skupi
Ilustracija: Shutterstock/Sharomka

To znači da nisu imali dovoljno prostorija za sve članove domaćinstva u skladu sa njihovom porodičnom situacijom i njihovim uzrastom, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU, Evrostata.

„Nedostatak prostora u prenaseljenim domaćinstvima bio je intenziviran time što su se deca igrala u prostorijama u kojima su roditelji pokušavali da rade na daljinu tokom karantina usled pandemije korona virusa. Takođe, prenaseljena okruženja predstavljaju i potencijalno veći rizik od širenja zaraze“, ocenjeno je u izveštaju Evrostata.

Među državama članicama EU, skoro polovina stanovništva u Rumuniji (45,1 odsto) živela je u prenaseljenim domaćinstvima 2020. godine. To je takođe bio slučaj sa oko dve od pet osoba u Letoniji (42,5 procenata), Bugarskoj (39,5 odsto), Poljskoj (36,9 procenata) i Hrvatskoj (36,2 odsto).

Sa druge strane, najniže stope prenaseljenosti evidentirane su na Kipru (2,5 procenata), Irskoj (3,2 odsto), Malti (4,2 procenta) i Holandiji (4,8 odsto), prenosi Biznis.rs.

Preopterećenost troškovima stanovanja

Kada je reč o stopi preopterećenja troškovima stanovanja, ona je u 2020. godini bila najveća u Grčkoj, Bugarskoj i Danskoj.

„Za mnoga domaćinstva najveći izdaci svakog meseca odnose se na troškove stanovanja. Pristupačnost stanovanja može se analizirati kroz stopu preopterećenja troškova stanovanja. Ova stopa pokazuje udeo stanovništva koji živi u domaćinstvima koja troše 40 odsto ili više svog raspoloživog prihoda na stanovanje“, obrazložili su iz Evrostata.

Stopa preopterećenja troškova stanovanja bila je 7,8 odsto u EU u 2020. godini, sa velikim raskoracima među državama članicama.

Stope ispod pet procenata zabeležene su u 13 država članica, sa najnižim udelom na Kipru (1,9 odsto), zatim u Litvaniji (2,7 procenata), na Malti (2,8 odsto) i u Slovačkoj (3,2 procenta).

Na drugom kraju skale, stope iznad 10 odsto registrovane su u Danskoj (14,1 procenat) i Bugarskoj (14,4 odsto), a najviša stopa zabeležena je u Grčkoj (33,3 procenta).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: