Tjurdenjev: Značajna ulaganja u dalji razvoj NIS-a

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je u intervjuu Radio-televiziji Srbije da Strategija razvoja NIS-a do 2025. godine kompaniju uvodi u novi investicioni ciklus i da je već u toku izgradnja jednog od ključnih projekata – postrojenja za duboku preradu u Rafineriji nafte Pančevo.

Fokus

Izvor: B92

Četvrtak, 18.01.2018.

11:10

Tjurdenjev: Značajna ulaganja u dalji razvoj NIS-a
Foto: NIS

"To je trenutno ključni projekat NIS-a, investicija od 300 miliona evra, a postrojenje će početi sa radom u trećem tromesečju 2019. godine“, rekao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, drugi značajni pravac su investicije u istraživanje i proizvodnju nafte i gasa jer NIS želi da nastavi da proizvodi naftu i gas u Srbiji, kao i u regionu. „Treći važan pravac je dalje unapređenje naše maloprodajne mreže", rekao je Tjurdenjev.

„Takođe nam je veoma bitno da zadržimo lidersku poziciju u Srbiji. Da budemo najprofitabilnija i najefikasnija kompanija u državi jer nam je važno što doprinosimo srpskom budžetu, jer ga po osnovu poreza punimo oko 15 odsto“, naveo je generalni direktor NIS-a.

Prema njegovim rečima, savremena realnost, u okviru četvrte industrijske revolucije, unose izazove u poslovanje NIS-a. „Zato moramo brzo da odgovaramo na njih, bez obzira na to da li je reč o informacionim ili inovativnim tehnologijama koje menjaju proizvodnju, menjaju naše potrošače - kao što su električni automobili ili druge tehnologije koje mogu značajno da utiču na naše poslovanje“, rekao je Tjurdenjev.

On je dodao da NIS već nekoliko godina uspešno posluje u zemljama regiona i da ima planove za širenje poslovanja.

„Na primer, imamo projekte proizvodnje nafte i gasa u Rumuniji čija je realizacija u toku. Našu maloprodajnu mrežu benzinskih stanica kojom raspolažemo u četiri države razvijamo prvenstveno u pogledu kvaliteta, ali i unapređenja efikasnosti. Kako obezbeđujujemo sigurnost snabdevanja gorivom za potrošače u Srbiji, težimo tome i u susednim zemljama“, rekao je Tjurdenjev.

On je dodao da se, pored naftne delatnosti, NIS bavi i proizvodnjom i trgovinom strujom.

„Električna energija jedan je od naših biznis-pravaca koji ćemo dalje da razvijamo. Sa "Gasprom Energoholdingom" već radimo na projektu izgradnje termoelektrane - toplane Pančevo, vrednom 180 miliona evra, koji će nam 2019. obezbediti i električnu i toplotnu energiju za potrebe kompanije, a ostatak ćemo plasirati na tržište“, kazao je generalni direktor NIS-a.

„Nadam se da ćemo sa našim partnerima u budućnosti izgraditi i vetropark Plandište - investiciju od oko 140 miliona evra. To će nam omogućiti da postanemo značajan igrač na domaćem tržištu električne energije, ali i povećamo obim trgovine“, dodao je Tjurdenjev.

Prema njegovim rečima, iako cena sirove nafte poslednjih meseci konstantno raste na svetskom tržištu, ne treba očekivati značajnije promene cena goriva u Srbiji, a prioritet za NIS je da obezbedi sigurno snabdevanje domaćeg tržišta kvalitetnim naftnim derivatima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: