Jeep slavi 80. rođendan

Marka Jeep, nastala 1941. godine.

Izvor: B92

Nedelja, 20.06.2021.

17:00

Jeep slavi 80. rođendan
Foto: Profimedia

Jeep pod ovim imenom postoji od 1941. godine i počeli su u vojnoj industriji.

Oni su pravili čuvene automobile za vojsku 4x4 i Vilis Overlend je te godine registrovao firmu pa punih 80 godina uveseljavaju svoje kupce.

Iako Sjedinjene Države polovinom 1941. još uvek nisu bile u ratnom stanju, Drugi svetski rat trajao je već skoro dve godine i vojska se pripremala za neizbežne sukobe koji će uslediti. Godinu dana ranije, Willys-Overland Co. je predstavio dizajn lakog terenskog vojnog vozila koje će kasnije pobediti na tenderu.

Vojska je od proizvođača, između ostalog, tražila da vozilo ima pogon na sva 4 točka, dok je međuosovinsko rastojanje trebalo da bude manje od 190,5 cm, a masa ispod 590 kg. Osim toga, vojni terenac morao je da ima i ravan vetrobran, koji po potrebi može da se preklopi i položi na haubu.

Od 135 proizvođača koji su pozvani da učestvuju na tenderu, odazvali su se samo tri: Willys-Overland, American Bantam i Ford. Na kraju, pobedio je Willys MB.

Do kraja rata ukupno je izrađeno 647.925 primeraka ovog vozila, a u proizvodnji su učestvovale mnoge kompanije, uključujući i Ford. Nakon završetka rata, Willys je dobio i svoju civilnu varijantu, CJ-2A, koja je uticala na dizajn savremenog modela Jeep Wrangler.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: