Dacia razočarala na testu bezbednosti – samo 2 zvezdice za Sandero Stepway i Logan FOTO/VIDEO

EuroNCAP je objavio rezultate najnovijih ispitivanja bezbednosti.

Izvor: B92

Sreda, 14.04.2021.

13:32

Dacia razočarala na testu bezbednosti – samo 2 zvezdice za Sandero Stepway i Logan FOTO/VIDEO
Foto: EuroNCAP

U poslednjoj turi testirana su četiri modela - pored novog Sandera Stepway i Logana, na ispitivanju su bila i dva električna automobila, Volkswagen ID.4 i Škoda Enyaq iV.

Rumunski dvojac prilično je razočarao, s obzirom da je ocenjen sa samo 2 od maksimalnih 5 zvezdica za bezbednost, dok je električni duo iz VW grupacije očekivano dobio najviše ocene.

Sandero Stepway i Logan su u oblasti bezbednosti odraslih putnika imali skor od 70%, a na polju bezbednosti dece-putnika 72%. U segmentu zaštite pešaka, rumunski modeli zabeležili su skor od 41%, a u oblasti elektronskih sistema asistencije vozaču 42%.

Upravo su ove dve poslednje kategorije prevagnule u ukupnoj oceni, pa su Sandero Stepway i Logan dobili po 2 zvezdice.

EuroNCAP navodi i da bi, ukoliko bi se te dve oblasti isključile iz konačnog rezultata, dva Dacia modela verovatno imala po 4 zvezdice. "Bezbednost je veoma napredovala u najnovijim modelima automobila, a najveći pomak sada se postiže korišćenjem visoke tehnologije kako bi se sprečilo da se nesreće uopšte dese. Jasno je da Dacia ima svoje tržište i kupce i da se drži toga, ali ocena od dve zvezdice pokazuje nizak nivo ambicija proizvođača, čak i za tako jeftini proizvod", kažu u organizaciji EuroNCAP.

"Njihova odluka da ne ponude kameru u standardnoj opremi je razočaravajuća iočigledno je u neskladu sa tržištem, pogotovo jer su u kompaniji svesni da će njihovi automobili uskoro morati da se usklade sa novom Opštom uredbom o bezbednosti", dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

22 h

Podeli: