Dacia Spring Electric – automobil na struju postaje pristupačan? FOTO/VIDEO

Dacia je predstavila svoj prvi električni model za koji tvrdi da će biti ubedljivo najjeftiniji automobila na struju u Evropi.

Izvor: B92

Petak, 16.10.2020.

10:30

Dacia Spring Electric – automobil na struju postaje pristupačan? FOTO/VIDEO
Foto: Dacia promo

Dacia Spring Electric bi mogla da označi prekretnicu na evropskom tržištu kada je reč o ekspanziji električnih automobila.

Ovaj automobil će, kako najavljuje rumunski proizvođač, biti ubedljivo najpristupačniji auto na struju u Evropi. Koliko će koštati, za sada možemo samo da spekulišemo, s obzirom da Dacia na online premijeri nije otkrila njegovu cenu.

Ipak, ne treba baš očekivati da bude jeftin kao električni Renault City K-ZE, na kome je Spring Electric baziran, a koji se u Kini prodaje za oko 9.000 dolara. Sa dužinom od oko 3,7 m, prva električna Dacia po dimenzijama spada u male gradske automobile, poput Renault Twinga. Na to ukazuje i skromno međuosovinsko rastojanje od nešto više od 2,4 m.

Sa druge strane, sa zapreminom od 300 litara, prtljažnjik je iznad proseka klase.
Foto: Dacia promo
Dacia Spring Electric je opremljena relativno malom litijum-jonskom baterijom kapaciteta 26,8 kWh, koja napaja strujom elektromotor snage 45 KS (33 kW), dok obrtni moment iznosi 125 Nm.

Proizvođač nije otkrio podatak o ubrzanju 0-100 km/h, ali je saopštio da je maksimalna brzina vozila 125 km/h.
Foto: Dacia promo
Automobil sa potpuno napunjenom baterijom može da pređe do 225 km, mereno prema WLTP standardu, odnosno do 295 km, prema WLTP City mernom ciklusu.

Vozaču je na raspolaganju i Eco režim rada motora, koji povećava autonomiju za oko 10%, ali istovremeno smanjuje snagu motora na 31 KS (23 kW).

U Eco modu je maksimalna brzina manja i iznosi svega 100 km/h.
Foto: Dacia promo
Ukoliko se automobil puni na običnoj kućnoj utičnici od 220 V, za potpunu dopunu 0-100% potrebno je oko 14 sati

Instaliranjem brzog Wallbox punjača od 7,4 kW, vreme punjenja se skraćuje na 5 sati.

Baterija se najbrže može napuniti ukoliko se koristi brzi punjač od 30 kW. U tom slučaju, punjenje 0-80% kapaciteta traje manje od jednog sata.
Foto: Dacia promo
Kokpit modela Dacia Spring Electric je praktično preuzet od Renaulta City K-ZE, a dizajn enterijera dosta podseća na aktuelnu generaciju Dacia automobila.

Skuplji paketi opreme, između ostalog, sadrže i Media Nav multimedijalni sistem sa 7-inčnim digitalnim ekranom, električne podizače prozora, zadnju kameru, parking senzore...
Foto: Dacia promo
Dacia će kupcima ponuditi i teretnu varijantu u vidu lakog komercijalnog vozila. Ovaj automobil će imati dva sedišta, dok će zapremina tovarnog prostora pozadi iznositi 800 litara.

Dužina teretnog odeljka je 1.033 mm, a nosivost 325 kg.
Foto: Dacia promo
Rumunski proizvođač će model Spring Electric najpre plasirati u okviru nekoliko car-sharing servisa u Evropi (početkom naredne godine), a privatni kupci će moći da naruče ovaj automobil u jesen 2021.

Cena će biti saopštena naknadno.
Foto: Dacia promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: