Lekari upozoravaju – profesija vozača je vrlo opasna po zdravlje i život

Na osnovu 13-godišnjeg istraživanja, specijalisti sa univerziteta Harvard su utvrdili da je profesija vozača vrlo opasna po zdravlje i život.

Izvor: B92

Sreda, 18.12.2019.

17:30

Lekari upozoravaju – profesija vozača je vrlo opasna po zdravlje i život
Ilustracija: macor/Depositphotos

Najučestaliji problem s kojim se sreću profesionalni vozači je bol u vratu i donjem delu leđa.

Glavni razlog za to nije često okretanje glave, već vibracije samog vozila. Doktori veruju da je to jedan od najvećih neprijatelja sleketnog sistema.

Prema istraživanjima, promene u koštanoj srži i zglobnim površinama nastaju usled vibracija, što dovodi do njihove abrazije i deformacije.

Takođe, zbog učestalog sedenja slabi cirkulacija krvi što dovodi do bolova u nogama, proširenih vena, a poremećena cirkulacija krvi u karlici dovodi do poremećaja poput prostatitisa, orolitijaze, erektilne disfunkcije.

Tu su i nuspojave boravka u zatvorenom prostoru u kojem se javljaju isparenja benzina i goriva, koji kada sagorevaju emituju smrtonosne materije poput ugljen-oksida, azota, benzapirena, fenola i teških metala.

Upotreba opasnih materijala poput abesta u proizvodnji kočionih pedala može da vremenom prouzrokuje rak.

Stoga lekari savetuju profesionalnim vozačima da se redovno i preventivno testiraju, što može da pomogne izbegavanju opasnih ishoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: