Ford: Ne roboti umesto radnika, već egzoskelet / VIDEO

Iako su mnoge operacije na proizvodnim trakama u automobilskoj industriji poverene robotima, na nekim pozicijama čovek je i dalje nezamenjiv. Ali i njemu je često potrebna mehanizovana pomoć.

Izvor: B92

Petak, 10.11.2017.

13:48

Ford: Ne roboti umesto radnika, već egzoskelet / VIDEO
Screenshot YouTube

Zato je Ford u saradnji sa kompanijom Ekso Bionics razvio specijalni egzoskelet za gornji deo tela, koji treba da olakša izuzetno naporan i jednoličan posao pojedinim radnicima na fabričkim trakama.

Uređaj nazvan EksoVest funkcioniše tako što pruža podršku i pomaže radniku prilikom podizanja ruke, dok on obavlja zadatke koji zahtevaju da mu ruke u dužem periodu budu podignute iznad glave.

EksoVest, koji je relativno lagan i udoban za nošenje, obezbeđuje dodatnu silu za podizanje i održavanje ruke u gornjem položaju.

"Moja radna pozicija podrazumeva držanje ruku iznad glave i kada dođem kući posle posla često osećam bolove u leđima, vratu i ramenima”, kaže Pol Kolins koji radi u Fordovoj fabrici.

Kolins je jedan od zaposlenih koji učestvuju u pilot-programu i kaže da mu EksoVest pomaže se bolovi smanje i da sačuva energiju za aktivnosti sa svojom porodicom kada se posle posla vrati kući.

Ford je izračunao da pojedini radnici u njegovim fabrikama prilikom obavljanja posla svakodnevno podignu ruke i po 4.600 puta, odnosno oko 1.000.000 puta godišnje. Kako bi smanjio opterećenje koje organizam ovih radnika trpi, Ford je započeo testiranje EksoVesta u dve svoje fabrike u Sjedninjenim Državama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: