Novosađanima Nova godina donela nova poskupljenja

Grejanje u Novom Sadu od sada će građani plaćati oko 11,39 odsto više po kvadratnom metru, dok će zagrevanje tople vode biti skuplje za 5,36 odsto, po kubiku.

Izvor: B92

Sreda, 04.01.2023.

09:32

Novosađanima Nova godina donela nova poskupljenja
Foto: Shutterstock/nevodka

Naime, "Novosadska toplana" predložila je krajem 2022. godine korekciju cena za zagrevanje prostorija i tople vode, što je Gradsko veće usvojilo a kao razlog za poskupljenje je rast cena energenata, tačnije prirodnog gasa, ali i repromaterijala i održavanja.

"Razvoj situacije izazvane oružanim sukobima na evropskom tlu, na koju Preduzeće ne može uticati i koja kao takva ima obeležja više sile, ukazuje da na globalnom tržištu energenata ne postoje indicije prema kojima će u skorijem roku doći do stabilizacije tržišta. Tako da, mogućom eskalacijom događaja moglo bi da dođe do ugrožavanja postojeće trase snabdevanja, te je radi obezbeđivanja uslova za nesmetano odvijanje procesa proizvodnje i distribucije toplotne energije iz Toplifikacionog sistema Grada Novog Sada, neophodno obezbeđivanje dodatnih operativnih rezervi naftnih derivata, koji se mogu koristiti u cilju zamene prirodnog gasa kao primarnog goriva i osnovnog energenta koji se koristi za proizvodnju toplotne energije", navedeno je u predlogu Novosadske toplane za korekciju cena.

Ovim poskupljenjem račun za prosečan stan od 50 kvadratnih metara porašće za 515 dinara, dok će se za prosečnu potrošnju pet kubika vode izdvajati 60 dinara više.

Prema predloženom cenovniku, grejanje će poskupeti za 11,39 odsto po kvadratu, odnosno sa 90,2 na 100,5 dinara.

Za poslovne potrošače, kao i za građane kojima se grejanje naplaćuje po kilovat času, jer imaju ugrađene kalorimetre i razdelnike, utrošena energija je porasla sa 5,2 na 5,7 dinara po kilovat času, dok je instalisana snaga po kilovatu porasla sa 243,9 na 257,2 dinara.

Nova cena tople potrošne vode iznosiće 236,3 dinara po kubiku, umesto dosadašnjih 224,3 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: