Veliko arheološko otkriće u Srbiji: Živeli su u blizini Kruševca u 9. veku

Ranoslovensko naselje, za koje arheolozi veruju da datire iz 9. i 10. veka, otkriveno je u mestu Selište, nedaleko od granice Kruševca i Trstenika.

Izvor: Novosti

Petak, 24.06.2022.

08:30

Veliko arheološko otkriće u Srbiji: Živeli su u blizini Kruševca u 9. veku
Foto: Shutterstock/Openfinal

Ceo lokalitet pod nazivom "Arčinovica" nalazi se na trasi budućeg Moravskog koridora.

Stručnjaci Arheološkog instituta u Beogradu i Narodnog muzeja u Kruševcu su već tokom preliminarnih istraživanja došli do više velikih otkrića.

Prema rečima arheologa Marina Bugara iz kruševačkog muzeja, ovo je, nakon lokaliteta Konopljara (Čitluk, Kruševac) i Bedem (Maskare, Varvarin), treći lokalitet koji se istražuje u zadnjih godinu dana duž prve deonice budućeg auto-puta Pojate-Preljina.

"Otkrili smo dva rana srednjovekovna objekta, koja datujemo u 9. i 10. vek i reč je o prilično retko zastupljenom periodu u Zapadnom Pomoravlju, koji je vrlo plitko na površini i retko se nalazi u ovako sačuvanom obliku ", kaže arheolog Milica Radišić sa Arheološkog instituta u Beogradu.

"Radimo na tome da otkrijemo funkciju objekata, što nije jednostavno dok se ne sagleda sav arheološki materijal", dodaje Radišić.

U jednom objektu arheolozi su naišli na prostor za sedenje i otiske od stubova, dok bogatiji nalazi u drugom objektu ukazuje na stalni stambeni karakter. Osim keramike, stručnjaci su pronašli i različite alatke i deo roga od jelena.

Zona eksproprijacije zemljišta na čijoj teritoriji leži, kako se pretpostavlja, veliko ranoslovensko naselje je na 3,5 hektara, a sam lokalitet sigurno zauzima polovinu te trase, pišu Novosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: