Skoro sve rasprodato u rekordnom roku: Velika potražnja za ovim sadnicama

Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli.

Izvor: RINA

Utorak, 20.02.2024.

11:13

Skoro sve rasprodato u rekordnom roku: Velika potražnja za ovim sadnicama
Foto: RINA

Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.

"Najveća potražnja je za sadnicama šljive. Ostao je još neki komad čačanske lepotice i sorte Nada , dok su rasprodate čačanska rodna i stenlej. Što se tiče drugih voćnih vrsta u Institutu se još uvek mogu kupiti sadnice kajsije , kruške , maline kupine, lešnika , dok su ostale voćne vrste gotovo sve rasprodate", kažu za RINU u Institutu za voćarstvo u Čačku.

Oni dodaju da su za ovu 2024. godinu zbog velike potražnje pripremili znatno veću količinu sadnog materijala, a proces proizvodnje sadnica traje dve godine.

"Pre nego što se voće posadi potrebno je dobro pripremiti zemljište. Ne bi trebalo žuriti sa sadnjom iako je lepo vreme. Neophodno je izvršiti zalivanje sadnica. Kada se sadi u martu biljkama treba više vlage, kako bi se sadnice lepo primile i da bi lepo napredovale", kažu u Institutu.

Ističu da bi idealni uslovi za voće bili da do kaja februara i u martu temperature budu nešto niže, ne ispod nule već oko 10 stepeni. To bi omogućilo voćkama da budu u stanju mirovanja i pripreme se za vegetaciju. Ono što je u svakom slučaju nepoželjno jesu prolećni mrazevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: