"Veliko interesovanje za bicikle, 2022. više para"

Na konkurs za davanje subvencija za kupovinu bicikala javio se znatno veći broj ljudi od 2.000, koliko ih može dobiti sredstva za ovu svrhu od Grada Beograda, izjavio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Izvor: B92

Nedelja, 26.09.2021.

11:07

Foto: Depositphotos, logoboom

Kako je saopštio Gradski sekretarijat za informisanje, gradonačelnik je gostujući na TV Hepi rekao da subvencija po osobi iznosi 5.000 dinara i da u Beogradu sada ima 100 km biciklističkih staza, a da je plan da za deset godina bude izgrađeno 500 km.

"Tokom Evropske nedelje mobilnosti, koja je upravo završena, sproveli smo kampanju podizanja svesti građana o važnosti korišćenja nemotorizovanih vidova kretanja. Daljom izgradnjom infrastrukture unapređujemo urbanu mobilnost i brinemo o očuvanju životne sredine", istakao je Radojičić.

Dodao je da će insistirati na tome da se za sledeću godinu obezbedi još više sredstava u budžetu za subvencije za kupovinu bicikala.

Naglasio je da plan razvoja Beograda ide u pravcu daljeg spuštanja grada na reke.

"Izgradnja Linijskog parka je deo ovog plana i pružaće se od Beton hale do Pančevačkog mosta u dužini od 4,8 km. Idejno rešenje je radilo 55 naših mladih arhitekata a trenutno je u pripremi tehnička dokumentacija za realizaciju prve faze ovog projekta", naveo je Radojičić.

Prema njegovim rečima planira se izgradnja i Biokampusa na Voždovcu, u okviru kojeg će biti izgrađena zgrada Biološkog fakulteta kao i Centar za genetička istraživanja.

"Beograd vodi brigu o univerzitetskom razvoju grada, cilj nam je da zadržimo mlade ljude da ostanu i stečeno znanje iskoriste radeći u svojoj zemlji. Kao gradonačelniku prioritet mi je da se Beograd razvija u pravcu zdravog grada sa najboljim uslovima za rast i razvoj dece i mladih", istakao je Zoran Radojičić.

Govoreći o pravcima razvoja na kojima je insistirao od prvog dana obavljanja posla gradonačelnika i svojoj viziji Beograda kao zdravog, zelenog grada kao i neophodnosti stvaranja uslova da mladi ostanu ovde, osvrnuo se na izlaganje predsednika Srbije Aleksandra Vučića na Četvrtom demografskom samitu u Budimpešti.

"U izvanrednom izlaganju Vučić je posebno istakao da nam nema budućnosti ako ne vodimo računa o broju dece koja će se rađati, ali i o tome da toj deci pružimo dobru bazu za dalji rast, razvoj i obrazovanje", zaključio je prvi čovek Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: