Beograd - Društvo - B92 Lokal

Grad finansira postavljanje mozaika u katedrali na Vračaru

Grad Beograd će finansirati postavljanje velikih mozaika u katedralnoj crkvi u Hadži Milentijevoj ulici, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić prilikom posete Beogradskoj nadbiskupiji.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Beoinfo
Foto: Beoinfo

"Mozaik će biti postavljen većim delom na zvonik pa će tako biti vidljiv svim Beograđankama i Beograđanima i znatno će ukrasiti zidove i fasadu na katedrali", rekao je Vesić koji je Beogradsku nadbiskupiju posetio sinoć i večerao sa beogradskim nadbiskupom i metropolitom Stanislavom Hočevarom.

Vesić je rekao da će mozaik raditi Marko Rupnik, jedan od najboljih svetskih sakralnih umetnika.

On je objasnio da će mozaik predstavljati pobedu hrišćanske vojske u turskoj opsadi Beograda 1456. godine čime je odbranjena Evropa, saopštila je Gradska uprava.

Naveo je da je u čast beogradske pobede, papa Kalist uveo da u svim rimokatoličkim crkvama zvona zvone tačno u podne, što je običaj koji se očuvao do danas.

"Grad Beograd podržava rad svih zvaničnih verskih konfesija i poštuje verska osećanja svih svojih građanki i građana. Srećni smo jer je Beograd otvoren, multinacionalni i multikonfesionalni grad u kome su svi koji Beograd doživljavaju kao svoj grad, a Srbiju kao svoju zemlju dobrodošli", rekao je Vesić.

Naveo je da će mozaik na katedralnoj crkvi učiniti Beograd bogatijim i dodao da se raduje početku radova na izradi mozaika uz blagoslov nadbiskupa Hočevara već u septembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.