Beograd - Društvo - B92 Lokal

Geneks proglašen za spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku o utvrđivanju Stambeno-poslovnog kompleksa "Geneks" za spomenik kulture, objavilo je Ministarstvo kulture na svom Instagram nalogu.

Izvor: RTS Beograd
Podeli
Foto: Epa/ANDREJ CUKIC
Foto: Epa/ANDREJ CUKIC

U Ministarstvu kulture podsećaju da je "Geneks" građen od 1970. do 1980. godine u Bloku 33 u Novom Beogradu, prema projektu arhitekte Mihaila Mitrovića, jednog od najproduktivnijih autora na domaćoj graditeljskoj sceni.

"Monumentalna građevina podignuta je kao urbani 'svetionik' i najupadljiviji motiv Novog Beograda, ali i vizuelni reper čitavog grada", naglasili su u objavi, a podsećaju da je poznat i pod imenom "Zapadna kapija", kao i da je u svoje vreme predstavljao najvišu zgradu na Balkanu.

Ističu i da je slikar Lazar Vujaklija uradio murale na fasadi prizemlja zgrade Geneksa 1979. i time uneo novinu u estetičnost betonskih formi, do tada uglavnom karakteristike istorijskih stilova i epoha.

"'Geneks' predstavlja materijalni dokument perioda naglašene želje beogradskog urbanizma za formiranjem upadljivih gradskih simbola i veličanstven poduhvat prepoznat i van granica tadašnje Jugoslavije", zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.