Ljubimac na B92.net

I mace pate: Ne vole kada su dugo same

Još jedna predrasuda o mačkama jeste da nisu preterano vezane za čoveka i da ne pate mnogo ako su razdvojene od članova svoje ljudske porodice.

Izvor: petmagazine.rs
Podeli
Foto: Thinkstock/ilustracija
Foto: Thinkstock/ilustracija

Međutim, serijom eksperimenata naučnici su utvrdili da to ne može biti dalje od istine. Istraživači su ispitivali razlikuje li se odnos mačaka i potpunih stranaca od odnosa koji one imaju sa svojim vlasnicima. U različitim eksperimentima u kojima su se mačke nalazile u sobi same, sa svojim vlasnicima ili s potpunim strancima pokazalo se da su mačke daleko više vezane za svoje vlasnike, piše Petmagazine.rs.

Dok su bile same ili sa strancima, bile su opreznije, retko su im prilazile i nisu se igrale s njima, dok su vlasnicima prilazile i igrale se s njima.

Zaključak istraživača je da razdvojenost od vlasnika na mačke deluje podjednako stresno kao na pse, i to se jasno može videti u njihovom ponašanju. Kada osećaju teskobu i kad su tužne, dešava se da mokre po stanu ili da se oglašavaju više nego obično.

Vesti

Regdol mačke - umiljate krpene lutke FOTO

Ako želite macu "mazilicu", regdol je rasa upravo za vas. U naručju se ponašaju baš kao lutke krpenjače - potpuno se opuste i "otegnu" u rukama svakog ko želi da ih mazi. Regdoli su velike mačke, raskošnog krzna i izrazito plavih očiju koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Mačke ponedeljak 24.12. 20:20 Komentara: 9

Zašto mace vole kupatilo?

Svim vlasnicima mačaka dobro je poznata ta situacija. Krenete u toalet, a do tada nezainteresovana mačka potrči za vama i uvuče se u kupatilo pre nego što zatvorite vrata.

Mačke petak 14.12. 14:45 Komentara: 11
strana 1 od 8 idi na stranu