Kultura

Petak, 26.01.2024.

18:49

Nominacije za Oskar izazvale brojne polemike: Trendovi, lobiranje ili politička klima? VIDEO

Oskar za Kena, ali ne i za Barbi! Nije bilo iznenađenje da film Openhajmer dobije čak 13 nominacija u svim glavnim kategorijama, ali su kritičari blizanačkog filma Barbi negodovali, jer ni Margo Robi kao glavna uloga ni Greta Gerbig, rediteljka filma, nisu nominovane u svojim kategorijama za film koji je srušio sve rekorde gledanosti u 2023. godini.

Izvor: B92

Nominacije za Oskar izazvale brojne polemike: Trendovi, lobiranje ili politička klima? VIDEO
Foto: Profimedia

Ovogodišnje nominacije za prestižnu nagradu "Oskar" izazvale su žestoke polemike, a još nismo ni blizu 10. marta kada je zvanična dodela. Šta Oskar ocenjuje u 2024.? Koliko trendovi, lobiranja ili globalna politička klima utiču na donosioce odluka?

O tome je govorio Ivan Karl, direktor Filmskog centra Srbije.

"Čudi me da nikome nije palo na pamet da je Rajan Gosling ipak bolji glumac nego što je Margo Robi glumica", objašnjava direktor Filmskog centra Srbije.

"Ni Kristofer Iv za ulogu Supermena bio nominovan za Oskara, a odigrao ga je sjajno, niti je Majkl Kiton bio nominovan za ulogu Betmena... Tako da ne mora da znači ako je film zaradio ogromne pare, što je svakako postignuće za studio koji se setio da od omiljenih igračaka napravi film, ali to ne znači da odmah treba da budu i glavne Oskar nominacije... I ovo što ima Oskar nominacije je po meni iznenađenje", navodi Ivan Karl.

Šta je još rekao za nominacije i kakva su njegova predviđanja, pogledajte u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: