Pečat Stefana Nemanje na aukciji: Star je više od sedam vekova, zna se za samo šest ovakvih predmeta

Olovni pečat velikog župana Stefana Nemanje, predmet od izuzetne istorijske i kulturne vrednosti srpske kulture, stavljen je na aukcijsku prodaju zakazanu za 6. i 7. maj. To je objavila aukcijska kuća sa Malte, uz objašnjenje da je u pitanju olovni pečat, iz druge polovine 12. veka i izuzetno redak predmet.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 08.04.2023.

13:16

Pečat Stefana Nemanje na aukciji: Star je više od sedam vekova, zna se za samo šest ovakvih predmeta

Osnovna cena, kako se može videti, bila je 1.000 evra, trenutno je dosegla 1.050 evra, a do sada su date dve ponude.

"Minimalna ponuda je 1.100 evra" navedeno je na sajtu, kao i da je za pečat moguće tražiti sertifikat o autentičnosti.

Uz dve fotografije i jedan video snimak pečata, data je i biografija Stefana Nemanje, za kojeg se navodi veliki knez srpske velike kneževine (Raške).

Olovni pečat je, kako je ranije preneo RTS, jedan od retkih predmeta koji se mogu dovesti u neposrednu vezu sa Stefanom Nemanjom.

Zna se za svega šest pečata sa imenom Stefana Nemanje: pored dva koje čuva sfragistička riznica Narodnog muzeja u Beogradu, jedan, ali dosta oštećen, pripada zbirci Ermitaža, a još tri su znana samo preko crteža.

Krase ga dve predstave. Na prednjoj strani je lik Sv. Stefana, porodičnog patrona Nemanjića, svetog prvomučenika, predstavljenog u odelu đakona, sa atributima, kadionicom i darohranilnicom. Celokupno polje na drugoj strani pečata ispunjava natpis na grčkom jeziku, uokviren vencem od trnja - navodi se u tekstu kustosa Vesne Radić.

Pečat je dokaz velike aktivnosti vladarske kancelarije srpske države u 12. veku.

"Blic" je pokušao od Ministarstva kulture da dobije komentar da li će se država uključiti u aukciju i uzeti pod svoje okrilje pečat, ali komentar nisu dobili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: