Jelena Trivan: "Tekst o Dari iz Jasenovca je sramni pamflet, štiti Hrvatsku od odgovornosti" VIDEO

U američkom časopisu Varajeti (Variety) pojavila se kritika u kojoj se film "Dara iz Jasenovca" kvalifikuje kao "nacionalistička propaganda". Ovo je uzburkalo javnost, kako stručnu, tako i širu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.02.2021.

10:55

Jelena Trivan:
Foto: printscreen/Prva TV

"U tom tekstu od početka do kraja nema analize filma. Ima samo analize namera Srbije zašto je snimila taj film, sa vrlo uvredljivim ocenama, ne samo Srbije, već i holokausta", ističe Jelena Trivan, predsednica Filmskog centra Srbije.

"Ne znam da li se iko usudio da tako nešto progovori o Šindlerovoj listi, u isto vreme se u kandidaturi nalazi i film Quo Vadis Aida, koji niko nije osudio kao bošnjačku propagandu, niti bi smeo, zbog pijeteta prema žrtvama", nastavlja.

Autor ovog teksta u magazinu Varajeti otvoreno lobira za film "Quo Vadis, Aida" i predaje na master studijama u Hrvatskoj, tako da je njegova reakcija na "Daru iz Jasenovca" ne čudi, kaže Trivan.

"To je jedan sramni pamflet, koji ima dva cilja. Jedan je da diskvalifikuje Daru iz trke za Oskara, a druga stvar je da zaštite Hrvatsku od mogućeg objašnjenja od svega što se događalo. To je masovno ubijanje jedne nacije organizovano od strane države. To je dokazano, u toj državi postoji memorijalni centar sa imenima tih žrtava", dodala je.

Probleme je imao i novinar Branko Rosić, kada je hteo da napiše tekst o ovom filmu.

"Ja sam imao pre nekoliko meseci tekst o ovom filmu. Jasenovac je jedna tema opštija od filma. Mnogi nisu hteli da pričaju o njemu, jer ga nisu gledali, a odgovarali su mi privatno da ne žele da ih posle razvlače po novinama", istakao je.

Rosić je dodao i kako je u pitanju veoma osetljiva tema, pa iz tog razloga mnogi ne žele ni da govore o njoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

49 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: