Obeležena godišnjica rođenja Pavla Vuisića: Bio je "vulkan glume, života i snage"

Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" i udovica Pavla Vuisića Mirjana izašli su danas na Novo groblje i, uz sve mere opreza protiv pandemije, organizovali opelo slavnom glumcu, saopšteno je iz Adligata.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 10.07.2020.

17:24

Obeležena godišnjica rođenja Pavla Vuisića: Bio je
Foto: Screenshot/Youtube

U Adligatu, u okviru kojeg su otvoreni Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, nalazi se legat Pavla Vuisića s njegovim originalnim objavljenim i neobjavljenim rukopisima, predmetima, nacrtima za brodove, ljubavnim pismima, čak i setom ključeva na kojem se nalaze i ključevi kamiona koji je vožen u TV seriji "Kamiondžije".

Vuisić je bio "vulkan glume, života i snage", opisao ga je veliki američki glumac i reditelj Orson Vels.

Najpoznatiji filmovi u kojima je igrao populari Paja su: "Ko to tamo peva", "Sećaš li se Doli Bel?", "Otac na službenom putu", "Maratonci trče počasni krug", "Pop Ćira i pop Spira" "Petrijin venac", "Salaš u Malom Ritu", "Valter brani Sarajevo" i kultna serija "Kamiondžije".

U Legatu Pavla i Mirjane Vuisić može se videti njegov originalni testament u kojem zahteva da mu šestorica popova pevaju na sahrani, ali u sebi, tako da ih on ne čuje, i zahteva da mu nijedan komunista ne drži govor, inače će da ustane iz groba.

Viktor Lazić, predsednik Adligata, kaže da je udruženje posvećeno očuvanju sećanja na velike ljude iz kulture, a naročito na članove udruženja i ljude čije zaostavštine čuva s velikom ljubavlju i poštovanjem.

"S obzirom na tešku situaciju prethodnih meseci nismo izlazili na groblje, pa smo ovom prilikom obišli i ostavili cveće i zapalili sveće i drugim velikanima i našim donatorima, kao na primer Mihailu Jovanoviću, Branku Miljkoviću, Milunki Savić", kazao je Lazić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: