Dan čokolade slavi se u svetu: Da li vam je to omiljena poslastica? VIDEO

Danas se širom sveta obeležava dan čokolade. Evo kako to izgleda u Srbiji.

Podeli
Foto:  Depositphotos/Alp_Aksoy
Foto: Depositphotos/Alp_Aksoy

"Imamo ovde predmete od čokolade koji su potpuno jestivi, a imamo i 3D štamoač koji pravi predmete koji izgledaju isti kao oni da su od čokolade", rekao je za 150 minuta Prve Tv Nenad Radulović iz Muzeja čokolade u Beogradu.

Čuvena čokolada Šonda pokupila je sve moguće nagrade u svetu za dizajn, a ovde se upravo i nalaze ti eksponati, od kojih su neki stari i više od 100 godina.

"Tu je istorijat čokolade u staroj Jugoslaviji, a tu je i bicikla koja je, zapravo, mlin za kakao. Kada nije bilo struje, ovim putem bi se mleo kakao, a u jednoj fabrici u Južnoafričkoj republici se i dalje tako radi", dodao je.

Kako je objasnio, prvi kontakt Evropljana sa kakaom bio je u Španiji, doneo ga je Kolumbov general Ernan Kortez. Još 100 godina je bio čuvan kao tajna i davao se samo vojnicima.

U muzeju postoji i sto za degustaciju, a tu je najkvalitetnija italijanska topla čokolada koju gosti mogu da probaju. Ovde se degustiraju praline, i dobija se "Rubi" čokolada koja je otkrivena pre 7 godina, i veom je skupa.

U muzeju se nalaze i portreti ljudi bez kojih ne bismo danas znali za čokoladu.

"Tu je i originalni mlin iz Južne Amerike, a posetioci imaju priliku da vide i tron cara Montezume, sa prostora današnje Južne Amerike", kaže Radulović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 47 idi na stranu