Na današnji dan umro je Danilo Bata Stojković

Legenda srpskog glumišta i jedan od najpoznatijih i najcenjenijih glumaca na prostoru bivše Jugoslavije Danilo Bata Stojković umro je pre punih 18 godina.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.03.2020.

14:14

Na današnji dan umro je Danilo Bata Stojković
Ilustracija/Foto: fotokon/depositphotos

Danilo Bata Stojković umro je u 68. godini posle teške bolesti. Glumio je u gotovo svim najpoznatijim jugoslovenskim filmovima, a jedna od predstava kojima se proslavio je "Profesionalac" Dušana Kovačevića, koju je godinama igrao u beogradskom Zvezdara teatru.

"Varljivo leto", "Maratonci trče počasni krug" i "Ko to tamo peva" samo su neki od filmova po kojima pamtimo neverovatnog glumca.

Dobitnik je Oktobarske nagrade Beograda, Sterijine nagrade, Zlatne i Srebrne arene u Puli, nagrade na pozorišnom festivalu u Kvebeku, kao i mnogih drugih priznanja.

Stojković je odrastao u beogradskom naselju Čubura i jedan je od poslednjih gradskih boema.

Supruga Bate Stojkovića, Olga Stojković, otkrila je u intervjuu Nedeljniku da mu je pozorište bilo na prvom, kafana na drugom, a kuća na trećem mestu. Nije je, kako kaže, to nešto naročito bolelo, jer je i sama znala šta znači živeti u pozorištu – bila je inspicijent. A u pozorištu su se i upoznali.

"Sve mi je bilo jasno i nisam mu prigovarala. Teško je, uopšte, pratiti jednog glumca i deliti život sa njim, naročito sa glumcem kakav je bio Bata. Nisam filozofirala, bila sam, prosto, uvek tu”, kaže ona.

Ona je takođe u jednom intervjuu otkrila da je Bata imao devet operacija, ali da ga je "odlazak na predstave naprosto dizao".

"Nikoga nije ni pitao da li iz bolnice može da ode da igra, već je sve moralo da bude gotovo do predstave", ispričala je Olga.

Posle 20 godina zajedničkog života odveo ju je pred oltar. Ona je za medije ispričala da su dugo bili zajedno i da su se venčali tek 1991. godine. "Njegova sestra, inače pedijatar Vera Kaljević, zabranila mu je i rekla: Kad si čekao dosad da se venčaš s njom, čekaj još malo, prvo da ozdraviš i staneš na noge, pa onda izvoli. Moja kuma Nada Pešić, Dragoslav Mihajlović i Mihiz bili su nam kumovi. Kada smo izlazili iz Opštine, bilo mi žao Cigana koji su govorili: Kume, izgore ti kesa, a on im je samo odbrusio: Marš u p... materinu. Posle smo se venčali i u manastiru Vavedenje, a sve smo obeležili tako što smo nas četvoro otišli na ručak. Nikome nije bilo stalo do toga, mi smo to hteli samo da učinimo starima. Nije nam to palo na pamet, njegovi su se ponašali kao da smo u braku, kao da sam snaja, njegov brat zvao me je gospa mala. Možda mu je nešto dunulo kad se razboleo", prisetila se Olga.

Nisu imali dece, ali je, kako je rekla Olga, Bata vodio računa o ćerki svog najboljeg prijatelja.

"Bata Stojković mi je jednom u Zvezdara teatru čestitao na ulozi i rekao: 'Ako hoćeš da budeš velika glumica, a imaš sve predispozicije za to, nikad nemoj dozvoliti da te ubace u fah'. Onda mi je napisao na parčetu papira, od nekog keksa što je bio tu, da moram svaku ulogu da deljem kao dletom, jer je viđao talentovane ljude koji su ušli u fah i o njima više ne možemo da pričamo kao o velikim glumcima", ispričala je Ninkovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: