Izložba “Dijanina deca” zatvara se u četvrtak u Domu vojske

Izložbom "Dijanina deca" široj javnosti predstavljena je nedovoljno poznata priča o Dijani Budisavljević, ženi koja je iz koncentracionog logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata spasila od sigurne smrti više od 7.500 srpskih devojčica i dečaka.

Izvor: B92
Podeli
Foto promo
Foto promo

Izložba u Domu vojske, realizovana u produkciji Ministarstva odbrane i RTS-a, donosi nov i dramatičan doživljaj priče o stradanju i spasavanju dece iz jasenovačkih logora smrti. Autori Slađana Zarić i Ivan Mangov su originalne fotografije, dokumentarne snimke i arhivsku građu smestili u teskobnu atmosferu logora i na autentičan način prikazali užase i patnju, stradanje i spas srpske, romske i jevrejske dece. Svojom snažnom impresijom izložba donosi jedinstven i duboko potresan doživljaj.

O detaljima Dijanine akcije spasavanja gledaoci su imali priliku da saznaju kroz film Dijanina deca autorke Slađane Zarić, nedavno emitovanom na prvom programu RTS-a. Bila je to najveća akcija spasavanja dece u Drugom svetskom ratu.

Izložba je do sada naišla na veliko interesovanje publike, a među posetiocima bila su i "Dijanina deca", neki od onih koji su preživeli zahvaljujući njenoj akciji. Ova izvenredna izložba otvorena je do četvrtka, 14. juna, u Domu vojske na Trgu republike, a planirano je i da u narednom periodu izložba bude predstavljena i u drugim gradovima u Srbiji. Radno vreme galerije Doma vojske je od 11 do 19 sati. Ulaz je besplatan.

Aktuelno

"Muzika i fudbal govore istim jezikom"

Nema veze koje ste nacionalnosti ako umete da uživate u spektaklu. Koncerti se dele na one koji se pamte i one koji se brzo zaborave. Meni će ova poseta Rusiji i gostovanje u Samari ostati dugo u sećanju, rekao je Goran Bregović.

Aktuelno ponedeljak 18.06. 21:30 Komentara: 16

Milisav Savić otvara 47. Brankovo kolo

Najveću pesničku manifestaciju u Srbiji i okruženju -"Brankovo kolo", svojom besedom o Branku Radičeviću, otvoriće ugledni srpski pisac Milisav Savić, kojem će tom prilikom, za ukupno književno delo, biti uručena "Statueta Branka Radičevića" (rad vajara Jovana Soldatovića).

Aktuelno ponedeljak 18.06. 10:42 Komentara: 0
strana 1 od 133 idi na stranu