Izložba “Dijanina deca” zatvara se u četvrtak u Domu vojske

Izložbom "Dijanina deca" široj javnosti predstavljena je nedovoljno poznata priča o Dijani Budisavljević, ženi koja je iz koncentracionog logora Jasenovac tokom Drugog svetskog rata spasila od sigurne smrti više od 7.500 srpskih devojčica i dečaka.

Izvor: B92
Podeli
Foto promo
Foto promo

Izložba u Domu vojske, realizovana u produkciji Ministarstva odbrane i RTS-a, donosi nov i dramatičan doživljaj priče o stradanju i spasavanju dece iz jasenovačkih logora smrti. Autori Slađana Zarić i Ivan Mangov su originalne fotografije, dokumentarne snimke i arhivsku građu smestili u teskobnu atmosferu logora i na autentičan način prikazali užase i patnju, stradanje i spas srpske, romske i jevrejske dece. Svojom snažnom impresijom izložba donosi jedinstven i duboko potresan doživljaj.

O detaljima Dijanine akcije spasavanja gledaoci su imali priliku da saznaju kroz film Dijanina deca autorke Slađane Zarić, nedavno emitovanom na prvom programu RTS-a. Bila je to najveća akcija spasavanja dece u Drugom svetskom ratu.

Izložba je do sada naišla na veliko interesovanje publike, a među posetiocima bila su i "Dijanina deca", neki od onih koji su preživeli zahvaljujući njenoj akciji. Ova izvenredna izložba otvorena je do četvrtka, 14. juna, u Domu vojske na Trgu republike, a planirano je i da u narednom periodu izložba bude predstavljena i u drugim gradovima u Srbiji. Radno vreme galerije Doma vojske je od 11 do 19 sati. Ulaz je besplatan.

Aktuelno

Marina Abramović: Vratila sam se kući

Jedna od najznačajnijih vizuelnih umetnica današnjice priznaje da je doživela emotivnu katarzu za vreme obilaska mesta iz svoje mladosti i detinjstva u rodnom beogradu, gde je boravila kako bi pripremila retrospektivnu izložbu u Muzeju savremene umetnosti.

Aktuelno petak 29.06. 14:05 Komentara: 15

Blago Narodnog muzeja od danas ponovo pred publikom

"Kićenje neveste" Paje Jovanovića, deo vilice homenina stara 400.000 godina, mozaici iz manastira Svetih Arhangela kod Prizrena...samo su deo umetničkih dela iz riznice Narodnog muzeja, koji će, posle 15 godina, koliko je muzej bio zatvoren za posetioce, ponovo biti dostupni publici.

Aktuelno četvrtak 28.06. 08:37 Komentara: 20
strana 1 od 35 idi na stranu