Poruka sa Krima: Živi, Srbijo!

Umetnica Ksenija Simonova, Ruskinja rodom sa Krima, predstavila je svoj novi film u žanru peščane animacije „Živi, Srbijo“. Ona je postala poznata širom sveta kada je pobedila u takmičenju „Ukrajina ima talenat“ 2009. godine. Veliki deo njene umetnosti je posvećen ljudskim tragedijama, ratovima, deci oboleloj od raka, izbeglicama...

Izvor: sputniknews.com
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

"Ova peščana priča govori o životu velike zemlje koja čvrsto brani svetu veru nasleđenu od svojih očeva, koja je sposobna da se raduje i da peva uprkos teškoćama i problemima sa kojima se sreće. Napravila sam je posle putovanja po gradovima i manastirima u Srbiji, gde sam zauvek zavolela tu zemlju i njene neverovatne ljude“, napisala je umetnica na svom zvaničnom sajtu.

Prema njenim rečima, ideja za film je postojala već duže vreme, ali je na realizaciju sačekala do posete Srbiji, u kojoj je provela nedelju dana.

U filmu se čuju dve poznate srpske narodne pesme: “Tamo daleko“ (napisana tokom Prvog svetskog rata) i “Đurđevdan“ (napisana za vreme Drugog svetskog rata). Ksenija Simonova ne krije svoju ljubav prema pesmi „Đurđevdan“, za koju kaže da govori o ljubavi koju ne mogu da prekinu ni zarobljeništvo, ni koncentracioni logor, ni rat.

“To je pesma koju zaista mnogo volim. Ona se može čuti na romskom jeziku u filmu Emira Kusturice ’Dom za vešanje‘. Postoji i verzija na poljskom jeziku kao duet Gorana Bregovića i poljske pevačice Kaje, i ta verzija nam je veoma dobro poznata. O srpskoj verziji i o istoriji same pesme su mi pričali u Srbiji. Naježila sam se kada sam čula tu priču. Srbija je za nas bratska zemlja. Niko u Evropi, kao Rusi i Srbi, nije prošao tako užasan i krvav put. Živi, Srbijo“, rekla je umetnica.

Aktuelno

Tri autora iz Srbije s projektom "Enklava" u Veneciji

Na 57. međunarodnoj izložbi savremene umetnosti u Veneciji – Bijenalu 2017, Srbiju će predstavljati projekat "Enklava – Slikarstvo, posledica ovakvog života", troje umetnika - Vladislava Šćepanovića, Milene Dragićević i Dragana Zdravkovića, rekao je danas ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Aktuelno četvrtak 29.12. 17:31 Komentara: 1

Kinoteka: 2017. u znaku Svetislava Ivana Petrovića

Tekuća godina bila je veoma uspešna za Jugoslovensku kinoteku, a sledeća će biti u znaku "zaboravljenog filmskog princa" Svetislava Ivana Petrovića (1894-1962), te publiku očekuje retrospektiva njegovih filmova i izložba slika inspirisana delom značajnog glumca.

Aktuelno sreda 28.12. 18:50 Komentara: 0

Dom Jevrema Grujića otvoren od 1. januara

Dom Jevrema Grujića, jedinstveni muzej umetnosti, istorije i diplomatije, koji čuva umetničku kolekciju skupljanu tokom dva ipo veka, će se po drugi put pridružiti i biti otvoren tokom manifestacije Ulica otvorenog srca koja se tradicionalno održava 1. januara u Svetogorskoj ulici.

Aktuelno utorak 27.12. 19:11 Komentara: 0
strana 1 od 8 idi na stranu